Polystyren je skvělý izolační materiál, je ale poměrně křehký a drolivý. Poradíme, jak s ním zacházet

 Dílna 
01. března 2021 17:15 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Polystyren se vyrábí v různých podobách Depositphotos
Polystyren je skvělá izolační hmota. Je to ale materiál poměrně křehký a drolivý. Jak s ním zacházet, abychom nenadělali mnoho odpadu a neponičili jeho celistvost? Máme další informace.

Polystyren každý zná. Vyrábí se v různých podobách. Některý je pevnější, jiný naopak žádné velké zatížení nesnese. Nemusí být ani bílý, existuje i polystyren bezbarvý. Nás bude zajímat, jak z něho nařezat potřebné kusy.

Využití polystyrenu

Vedle klasického použití, kdy slouží jako izolační vrstva pod fasádu či podlahu, případně ve formě i různých ozdobných variant jako podhled, můžeme polystyren využít i mnoha jinými způsoby. Určitě se mnohým vybaví polystyrenové nástěnky. Ty je pochopitelně vhodné potáhnout nějakou tapetou či látkou. Pak najdou použití v interiérech na špendlení fotek, plakátů, na zavěšení drobných předmětů v obchodech či jinde. Polystyrenem také výborně zaizolujete vodoměrnou šachtu. Stačí umístit vrstvy na stěny šachty a pak navrch vložit silnější polystyrenovou desku, kterou se šachta zaklopí. Na záklop použijte desku alespoň deset centimetrů tlustou. Můžete si také vyrobit jednoduchý box na uchování potravin chladných nebo naopak teplých, kdy polystyrenem vylepíte krabici požadovaných rozměrů. Nápadů můžete mít jistě mnoho.

Speciální řezačky

Na trhu jsou speciální řezačky na polystyren, které jsou na principu odporového drátu. Tím prochází proud, drát se ohřeje a následně roztaví polystyren. Tím se dá řezat velmi dobře, a hlavně bez zbytečného odpadu. Pro některá použití je vhodnější použít řezačku, která funguje také na principu tavení, ale má podobu jakéhosi nože, kterým přesně zaříznete potřebný tvar. Velkou nevýhodou řezaček je jejich vyšší cena. Je proto třeba si dobře rozmyslet, jestli chcete investovat své peníze. Vyplatí se to jedině, když budete s polystyrenem pracovat častěji. Možným řešením je i svépomocná konstrukce odporové řezačky. Na internetu jistě najdete dost návodů.

Využití běžných nástrojů

Za rozumné peníze si můžete koupit pilu na polystyren. Stojí necelé tři stovky a určitě s ní budete při řezání desek spokojeni. Polystyren je měkký, jistě se moc nenadřete. Můžete použít i běžnou listovou pilu. Čím menší budou zuby, tím jemnější řez. U slabších desek je dobré přiložit souběžně s řezem desku, abyste si polystyren nerozlámali. Na menší řezání postačí obyčejný nůž. Nebude od věci si jej nabrousit, v čemž vám pomůže článek zde. Vhodnější je ovšem nůž zalamovací, protože je ostřejší a slabší. Práce s ním proto bude jednodušší. Pokud provádíte řezání polystyrenu v interiéru, dejte si pozor na to, aby se kuličky nedostaly třeba do koberce nebo jiná místa, odkud půjdou obtížně dostat. Při použití nože jste schopni vyřezávat i určité tvary, což se může hodit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47