Smeták, který vydrží i hrubé zacházení, můžete snadno vyrobit z PET láhví

 Dílna 
07. ledna 2022 14:33 / Marie Popelková
  2
📷
1 fotografie v galerii
Koště z PET láhví vám bude sloužit dlouho Shutterstock
Pokud často zametáte dvůr, chodník nebo chodbu v domě, neobejdete se bez pořádného smetáku. Jeden takový si můžete vyrobit i sami z několika PET láhví. Možná budete překvapeni, že vám vlastnoručně vyrobený smeták vydrží podstatně déle než ten z obchodu.

Možná jste to už zažili. Koupíte si nový smeták a po pár zametení je tak zničený, že míří rovnou do koše. Existuje ale docela jednoduché řešení – vyrobte si smeták sami doma. Nebudete k tomu potřebovat žádnou dílnu ani nějaké speciální vybavení. Prakticky si vystačíte s několika prázdnými dvoulitrovými PET láhvemi a drátkem. A nebojte, nebude vás to stát ani moc času, výroba vám zabere opravdu jen chvilku.

Co budete potřebovat

Než se pustíte do díla, připravte si pár věcí:

  • 6 dvoulitrových PET láhví
  • pevný drátek
  • dřevěnou násadu na koště
  • nůžky
  • ostrý nůž

Jde se na to

Jednu láhev si zatím dejte úplně stranou. U další láhve odřízněte spodní část, u dalších čtyř láhví pak odřízněte jak spodní část, tak i hrdlo.

Pak pomocí nůžek pětici láhví rozstříhejte na proužky tak, aby láhev pořád držela pohromadě. Nahoře tedy nechejte několik centimetrů neustřižených. Proužky by měly mít tak půl centimetru, ale záleží na vás. Někdo stříhá proužky užší, někdo silnější.

Jakmile máte dostříháno, začnete na láhev, která má uříznutou jen spodní část, navlékat láhve bez spodní i vrchní části. Vrstvíte to podobně jako sukénky. Raději si vemte pracovní rukavice, ať se o ostré hrany rozstříhaného plastu nepořežete.

Když máte hotovo, vezmete si poslední láhev, kterou jste si dali na začátku stranou. Z ní uříznete horní část s hrdlem a vyvrtáte do ní dvě dírky na jedné a dvě dírky na druhé straně. Dírkami provlečte drátek a takto připravenou láhev nasaďte na pětici rozstříhaných láhví. Drátky pak pomocí kleští přitáhněte a pevně zajistěte. Díky tomu bude koště pěkně držet pohromadě. Nakonec smeták nasaďte na násadu a případně ji zajistěte pomocí hřebíku. A máte hotovo.

Zdroj: Autorský článek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod