Jednoduché triky s obyčejnou kuchyňskou solí. Nevěřili byste, co všechno dokáže!

 Dům 
16. listopadu 2017 09:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sůl je skvělým pomocníkem v domácnosti Shutterstock
Věděli jste, že sůl má mnoho způsobů užití především při úklidu a nemusí sloužit pouze k dochucování pokrmů? Je zázračným pomocníkem v celé domácnosti.

Pravděpodobně se už mnozí z vás setkali s první pomocí při polití koberce či části oděvu červeným vínem. Aby vám skvrna nezůstala na politém místě navěky, nasypali jste na ni hromádku soli a ještě to pokapali čerstvou citronovou šťávou. Červená skvrna po vyčištění zázrakem zmizela. To ale zdaleka není jediné kouzlo, které sůl umí.

Zatočte se špínou a mastnotou

Ani mastné skvrny od rozšlapaných brambůrků, které vám zůstaly na koberci po divoké návštěvě dětí ze sousedství, nejsou žádnou tragédií. Brambůrky vysajte a na mastná místa použijte roztok soli s francovkou, v poměru 1:4. Koberec bude opět jako nový.

Pokud se vám něco přichytilo na žehličku, stačí opět troška soli. Přineste si staré noviny, posypte je solí a žehličku zapněte na maximum. Horkou žehličkou několikrát přejeďte přes noviny a nerovnosti ihned zmizí.

Houbička na nádobí by zasloužila také vaši péči. Není roztrhaná, a přesto se ji chystáte vyhodit? Zadržte. Dejte jí šanci přes noc, kdy ji ponoříte do solného roztoku vytvořeného ze čtvrt šálku soli a litru vody. To samé můžete udělat i s vaším mopem.

Vraťte nábytku jeho původní vzhled

Sůl vrací zašlou krásu i proutěnému nábytku. Jestli jste ho měli venku na zahradě, pravděpodobně přes léto zažloutl. Vezměte kartáč a vydrhněte ho slanou vodou, opět bude krásný a poslouží vám další roky. Proces můžete opakovat po každém létě.

Kolečka po sklenicích a lahvích odstraníte z nábytku solnou pastou, kterou vytvoříte opět jen ze soli a vody. Hadříkem budete přejíždět poničené místo, dokud kolečko nezmizí. Závěrem ošetříte nábytek běžnou leštěnkou. O čištění pomocí soli jsme psali také zde.

Milovníci květin se často potýkají s čistěním usazených proužků na stěnách vázy. Na houbičku stačí dát sůl a vnitřek vázy párkrát přejet. Pokud je váza úzká, pomůže štětka na vymývání lahví.

Dáváte-li přednost umělým květinám a vaše aranžmá nedrží tak, jak by mělo, dejte do nádoby sůl a přidejte trochu vody. Sůl vykrystalizuje a ztvrdne. Květiny budou stát, rozhodně se ani nehnou.

Sůl není jen dochucovadlo pokrmů

Už jste někdy připálili v hrnci mléko? Asi je zbytečné se ptát. Známý zápach a připálený hrnec není novinkou v žádné domácnosti. Pokud už se vám taková nepříjemnost stane, pak dno hrnce navlhčete a nasypte do něj sůl. Počkejte deset minut a poté hrnec vydrhněte. Sůl pohltí i zápach spáleniny.

A jak udržet otevřené mléko déle čerstvé? Vhoďte do kartonu s mlékem špetku soli a vložte zpět do lednice.

Krásně čerstvá můžou být i jablka, jejichž slupka se začala lehce scvrkávat. Jablka ponořte do mírně osolené vody, jejich hladký vzhled bude zpátky jako mávnutím kouzelného proutku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve