Vyvarujte se chyb při zkrášlování domácnosti

 Dům 
09. dubna 2018 15:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud máte pocit, že vám v místnosti něco nesedí, zamyslete se, zda jste se nedopustili některé z těchto chyb Shutterstock
Přidávání dekorací do vašeho bytu nebo domu, to znamená snahu, aby náš domov vypadal po estetické stránce co nejlépe. Protože je to spíše umění než věda, dá se jen velmi obtížně přesně definovat. Chyb se může dopustit kdokoliv a v některých případech si možná ani neuvědomujeme, že nějaké děláme. Zde je výčet některých z nich, abychom si na ně mohli dát do budoucna pozor.

Zbavte se přesvědčení, že všechno musí ladit

Představa, že všechno od závěsů, přes polštáře, přehoz přes postel až po koberec musí ladit, je zastaralý přežitek z padesátých a šedesátých let. Tehdy panovala představa, že skutečně máme vkus pouze v tom případě, že všechno v místnosti udržíme v paletě jedné barvy.

Z moderního pohledu ale místnost, kde je vše laděné do stejné barvy nebo dokonce i materiálu, může působit až zbytečně přísně regulovaná. Zkuste se tolik nesoustředit na to, co spolu ladí. Je pravda, že některé věci dohromady prostě dobře nevypadají, ale nejlepší designéři míchají dohromady právě věci, jejichž kombinace je alespoň do jisté míry překvapivá.

Chyba je soustředit se pouze na barvu a přehlížet strukturu

Jedna z věcí, které dokáží místnost skutečně oživit, je povrchová struktura. Designový prvek, který je často opomíjený. Když přidáme do místnosti, která působí nudně, několik věcí se zajímavou strukturou, okamžitě bude působit zcela novým dojmem. Může to být třeba velmi tlustá deka, kobereček se zajímavým vzorováním nebo nábytek s vyřezávanými částmi.

Myslete na poměry

Abychom dobře promysleli poměry, nesmíme se zaměřovat pouze na věc, kterou do místnosti přidáváme, ale musíme zhodnotit, jak bude sedět k ostatním objektům, které bude mít kolem sebe. Důležité je pravidlo dvě ku třem. Pokud například věšíme obraz nad pohovku, měl by být široký aspoň jako dvě třetiny jejího rozměru. Toto je jeden ze způsobů, jak docílit toho, aby nová dekorace „zapadla“ do celé místnosti.

Nezapomínejte, že všechny dekorace v místnosti dohromady tvoří jeden celek. Pokud máme v pokoji spoustu malých věcí, ať už jsou to obrázky, lampičky nebo stolečky, mohou zapříčinit to, že bude místnost působit přecpaně a chaoticky. Zde je několik tipů, jak zkombinovat dohromady velice odlišné designové styly.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve