Jak opravit vrzající podlahu? Přinášíme několik tipů

 Dům 
12. dubna 2018 12:58 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vrzající podlaha trhá uši při každém došlapu Shutterstock
Při pozdním příchodu domů nemyslíte na nic jiného, než proklouznout tiše jako myška do postele, ale po nášlapu na dřevěnou podlahu vás vrzání prozradí? Máme několik rad, jak nepříjemnému vrzání zabránit.

Zvuk vydávají většinou starší podlahy, které už toho mají hodně za sebou. Dřevo je přírodní materiál a neustále reaguje na teplotní či vlhkostní změny ve svém okolí.

Při větší vlhkosti se roztahuje a v topné sezoně naopak smršťuje. Postupem času se některé parkety nebo jejich část uvolní z lepidlového lůžka a dřeva o sebe navzájem začnou třít. Výsledkem je hlasité a nepříjemné vrznutí.  

Parkety přeložte

Existují však způsoby, jak na vrzání vyzrát. Nejúčinnější způsob je rozebrat poškozená místa a uvolněné parkety přeložit. Nově pokládané parkety přilepte kvalitní lepidlem a bude po vrzání.

Pomozte si vrtákem

Pokud se vám nechce pouštět do rozebírání podlahy, je zde i další tip. Vrzající parkety prozkoumejte a zjistěte, jestli v některém místě vrže více než v jiných. Místo si označte například křídou. Právě tam bude potřeba provrtat otvor čtyřmilimetrovým vrtákem až na podložku. Otvorem vstříknete pod uvolněnou parketu řídké polyuretanové lepidlo. Správná volba je to z toho důvodu, že při vysychání mění svůj objem a roztahuje se.

Vzduchový prostor bude tedy do detailu vyplněný a parketa se pevně přilepí k podkladu. Opravená místa je potřeba na několik hodin zatěžkat. Po zaschnutí dírku vyplňte tmelem nebo voskem v odstínu parket. Jak na rychlou rekonstruci podlahy, jsme psali zde.

Podlahu přebruste

Pokud by vrzání nechtělo odeznít, můžete zkusit parketovou podlahu důkladně vybrousit, nalakovat a naolejovat. Zvuky můžou způsobovat i prostory mezi spárami. Pokuste se je zatmelit. Pokud se chystáte do složitějších postupů, raději se obraťte na odborníky, kteří s tím mají zkušenosti. Neodborná práce totiž může způsobit víc škody než užitku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008