Braňte se proti vedru zelenou střechou nebo květinami na domě

 Dům 
23. srpna 2018 12:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na střeše můžete mít třeba trávník Shutterstock
Úmorná vedra letos trvají déle, než je zdrávo. Lidé už dávno vzali obchodní centra a regály s větráky útokem, na vytoužený chládek ale stále čekají. Vyzbrojte se na další rok a zmírněte teploty v domě zelenou střechou nebo rostlinami po stěnách.

Téměř v nenávratnu je doba, kdy rodinné domy pokrývaly rostliny takříkajíc od hlavy až k patě a po celé zdi se rozpínal třeba břečťan. Nynější menší iglú nebo domy na klíč jsou jen těžko ověšené rostlinami. Jejich obyvatelům vadí hmyz nebo pavouci, kteří se z rostlin mohou do domu dostat, ale rostliny mají i své výhody!

Dešťová voda

Když budete mít dům pokrytý rostlinami, pojmou spoustu slunce a nebude uvnitř takové vedro. Navíc rostliny tvoří kyslík, mohou zadržovat i dešťovou vodu, taže se ochladí celý dům. Rostliny přispívají k tepelnému komfortu uvnitř, kromě zadržování srážkové vody zadržují i prach a prodlužují životnost střechy.

Zelené střechy už dávnou nejsou výjimkou. Často je používají architekti a ve velkém o nich mluví města, která tím chtějí zabránit zvyšování teploty ve větších městech, kde není tolik zeleně. Je tak jasné, že je používají i lidé.

Při budování střechy myslete na vlhkost, která není nejlepším přítelem konstrukce. V případě zelených střech je tento problém o to větší. Je potřeba mít odvětrávání a odvádění vlhkosti, která pronikne střešní krytinou, ale i odvádění vnitřní vlhkosti, která se dostane do obývacích prostor.

Vlhkost může zapříčinit výskyt dřevokazných hub v konstrukci, plesnivění tepelné izolace, což může znamenat další problémy. Plísně ohrožují totiž i zdraví obyvatel. Důležité je mít i funkční hydroizolaci, protože má největší vliv na životnost střechy.

V zimě i létě

Zelená střecha spolu se zateplením přispívá k lepšímu tepelnému komfortu pod střechou, zamezuje přehřívání vnitřku, v zimě naopak snižuje tepelné ztráty. Při realizaci zelené střechy postupujete jako při rekonstrukci střechy. Odstraníte původní střechu. Doplníte tepelnou izolaci, dáte minerální izolaci, pak hydroizolaci a na ni pokládáte systém zelené střechy.

Použít můžete například extenzivní střechu s rozchodníky, která je vhodná nejen pro novostavby, ale i pro rekonstrukce. Montáž střechy je navíc rychlá a ve většině případů ji lze zvládnout za den. Zelenou střechu může mít i starší dům s rovnou nebo mírně šikmou střechou.

Pokud toho využijete, uvidíte, že vám nakonec občasný hmyz nebude vadit. Můžete to navíc vyřešit síťkou do oken. Naopak uvítáte zeleň, která na vás dýchne, sotva se postavíte do okna nebo vylezete na balkon! O květináčích na balkon i zahradu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47