Jakou krytinu zvolit k podlahovému vytápění. Srovnejte si pro a proti

 Dům 
09. ledna 2020 07:04 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tepelná pohoda je s podlahovým vytápěním zaručena Depositphotos
Podlahové topení má řadu benefitů, a to jak ekonomických a praktických, tak zdravotních. Nejpádnějším důvodem pro výměnu klasického topení bývá fakt, že pocit teplých nohou ovlivňuje vnímání zbytku těla, zejména u alergiků pak bývají rozhodující zdravotní důvody.

Předností podlahového topení je, že s jeho užíváním odpadá prašnost spojená s klasickým systémem vytápění. Pokud jste jen krok od toho, že pořízení podlahového topení zvažujete, měli byste také mít na paměti, že je důležitá volba podlahové krytiny. Po které sáhnout, si můžete přečíst na následujících řádcích.

Když koberec, tak jen malý

Dosud tepelný komfort našim nohám zajišťovaly převážně koberce, na ty však v souvislosti s podlahovým topením raději rychle zapomeňte. Na tento druh topení by se totiž v žádném případě neměl pokládat koberec s filcem nebo vysokým chlupem, který působí naopak jako izolant tepla v podlaze. Vhodné nejsou ani masivní dubové podlahy, které ve spojení s podlahovým topením nedělají dobrou službu.

Dlažba, vinyl, marmoleum

Naopak z hlediska správné tepelné vodivosti je ideální podlahovou krytinou kamenná nebo keramická dlažba. Oba typy dobře vedou teplo, jsou antistatické a také hygienické, jelikož se dobře udržují. Jejich spojení s podlahovým topením zvyšuje komfort bydlení, avšak tato sterilita nemusí vyhovovat každému.

Dalším vhodným materiálem je proto podle odborníků například lepené marmoleum, případně lepený nebo měkčený vinyl. Právě posledně jmenovaný materiál, lidově nazývaný lino, je totiž ideálním z hlediska odolnosti i údržby, navíc jím skvěle proudí teplo. Čtěte také: Vinylová podlaha je velmi oblíbená. Položit ji zvládnete sami.

Není laminát jako laminát

Velké oblibě se v rámci rekonstrukcí těší také laminátové podlahy, avšak jejich použití bychom v případě podlahového topení měli důkladně zvážit. Zaprvé není vhodné na podlahové topení pokládat příliš silnou laminátovou vrstvu, protože se tím zhoršuje prostupnost tepla do místnosti. Také je třeba mít na paměti, že v případě elektrického podlahového topení je sice možné použít dvou až třívrstvou lepenou laminátovou podlahu, naopak takzvaná plovoucí podlaha již nezaručí dostatečný tepelný komfort, a proto není pro tento typ vytápění nejvhodnější. Trvá totiž poměrně dlouhou dobu, než teplo tímto typem podlahy pronikne na povrch a začne vyhřívat místnost. Plovoucí podlahy navíc není vhodné umývat mokrou metodou, přípustný je maximálně dobře vyždímaný mop, čímž se výrazně zužují možnosti údržby.

Dřevo nebo korek?

A nemusíme opouštět ani myšlenku použití přírodních materiálů. Ačkoli masiv není pro podlahové vytápění vhodný, dřevo jako takové je pro tento typ topení přijatelným materiálem, avšak opět musíme myslet na to, že i v tomto případě smíme položit pouze dvou, maximálně třívrstvou krytinu. Přijatelnou variantou pak může být také korková podlaha, která dokonce teplo v podlaze vede lépe než uvedené dřevo.

Jedno je jisté: ať nakonec vyberete podlahovou krytinu jakoukoliv, mějte na paměti, že se musíte doma cítit především příjemně. Protože přísloví „chce to klid a nohy v teple“ má něco do sebe.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47