Trápí vás hmyz v bytě? Zatočte s ním jednou pro vždy!

 Dům 
25. července 2017 12:47 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Komáři jsou otravní, zabránit jim vniknout do domu lze pomocí sítěk v oknech! internet
I když máte nový byt a uklízíte každou chvíli, může se stát, že k vám zavítají nezvaní návštěvníci! Přestože je hmyz součástí přírody, doma ho nechce mít nikdo. Proto je dobré vědět, jak s ním rychle a účinně zatočit!

Doma můžete mít komáry, moly, mravence, ale i jiný hmyz a v horším případě i hlodavce. V minulosti byl jejich výskyt v lidských obydlích daleko častější. Za jejich přítomnost obvykle mohl nevyhovující stavební materiál nebo špatná hygiena lidí.

I když je v současnosti úroveň bydlení zcela jiná, stále se najdou dostačující podmínky k tomu, aby hmyz i hlodavci žili s lidmi pod jednou střechou. Vhodné jsou pro to nejrůznější šachty, potrubí a podobná místa. A když už máte škůdce doma, hrozí vám z toho zdravotní problémy! Přenášejí totiž viry, bakterie a vyvolávají různé reakce a nemoci. Další nevýhodou je, že napadají potraviny i textil. Najdete je tak nejen v jídle, na které vás ihned přejde chuť, ale i v koberci nebo oblečení!

Zabránit hmyzu vniknout do bytu můžete pomocí sítí v oknech. Zabráníte tím komárům, mouchám, ale i vosám nebo sršňům. V boji proti komárům pomohou i různé odpařovače. Jejich účinnost je daná látkami, které jsou pro komáry smrtelné.

V uzavřené místnosti dokážou výpary odpařovače komáry vyhubit, při otevřeném okně je vypudí ven. Koupíte je v jakékoliv drogerii. Důležité je udržovat čistotu v koších na odpadky a jejich okolí. Je potřeba na nich mít těsné víko. Volně přístupné by neměly být ani různé šťávy, které jsou lákadlem pro vosy a včely.

Náročný boj je s moly, kteří napadají především textil. Mol nemá rád přímé světlo, a proto není jednoduché ho vidět. Napadá bavlněné látky, kožešinové látky a peří. Proto musíte skříně pravidelně uklízet a umývat. Uložené oblečení by mělo být suché a čisté, protože mohli vyhledávají vlhko a pokojovou teplotu. Pokud moly objevíte, textil vyperte v horké vodě. Oblečení můžete dát i do igelitových sáčků a na týden do mrazničky. Proti molům úspěšně působí i levandule nebo sušená pomerančová kůra. Prevencí je i pravidelné vysávání, větrání a vytírání skříní prachovkou. Zkusit můžete i moderní lapače molů.

S mravenci zatočíte pomocí silných aromatických látek, které položíte mravencům do vytvořených cestiček. Zbavit se jich můžete i pomocí sprejů. Nebezpeční jsou švábi, protože přenášejí nemoci. Obvykle se uchylují do temných míst, kde je vlhko a teplo. Je to například okolí umyvadel, dřezů nebo potrubí. Švábi jsou noční tvorové, kteří se živí zbytky jídla. V boji proti ním musíte mít všechno naprosto čisté. Pokud už je totiž máte v domě, není jednoduché se jich zbavit. Můžete na ně připravit lest, že jim rozmístíte nástrahy s přírodními lákadly, jako je například nádoba se sladkou tekutinou. Šváb do ní spadne a utopí se. Pokud si s nimi nemůžete poradit, je lepší vyhledat odbornou pomoc.

Dalším postrachem jsou hlodavci. K nejtypičtějším patří myši a krysy. Myši vyhledávají suchá místa jako půdy nebo papírové krabice, rysy naopak vnikají do domů skley a odtokovými trubkami. Abyste se jim vyhnuli, nevyhazujte zbytky jídla do záchodu ani na zahradní kompost a zajistěte všechny otvory. Dále rozmístěte pastičky, ale berte ohled na domácí zvířata a malé děti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve