Čistič oken je skvělý pomocník. Některé povrchy s ním ale můžete nenávratně zničit

 Dům 
29. října 2018 10:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé povrchy můžete čističem na okna nenávratně poškodit Depositphotos
Čistič na okna vám může výrazně pomoci při úklidu v domácnosti. Nejen, že s ním můžete vyčistit vše od oken až po kachličky ve sprchovém koutu, ale také je méně agresivní než jiné víceúčelové prostředky ve spreji.

Existují ale povrchy, kterým byste se měli vyhnout. Víte, které to jsou?

Pozor na obrazovky laptopu

Kromě agresivních složek, jakou je například čpavek, většina přípravků na okna obsahuje chemické sloučeniny, které mohou způsobit nevratné poškození křehké elektrotechniky, a to především obrazovek a displejů laptopů. Tyto povrchy je nejlepší čistit měkkým hadrem a destilovanou vodou.

Nemíchejte s bělidlem

Předtím, než se pustíte do příštího důkladného úklidu, pamatujte, že spousta běžných čistících sprejů obsahuje chemikálie, které jsou neškodné, když je použijete izolovaně, ale nebezpečné, pokud je zkombinujete. Příkladem je čistič na okna a bělidlo. Když smícháme čpavek, který čistič na okna obsahuje, a bělidlo, vznikne toxický plyn chloramin. Proto nikdy nepoužívejte dohromady přípravek na okna a cokoliv, co obsahuje bělidlo.

Nepoužívejte na žulové povrchy

Zatímco čistič na okna může dobře fungovat na některé povrchy kuchyňských linek, jako je například laminát, opakované čištění jemných kamenných povrchů, jako jsou žula a mramor, může zanechat trvalé poškození. Chemikálie obsažené v přípravku na okna mohou zanechat permanentní skvrny a porušit ochranný povrch, což způsobí zmatnění lesku. Pokud chcete, aby vám žula zůstala jako nová, zvolte speciální přípravky určené pouze na ni.

Vyhněte se citlivým dřevěným povrchům

Je v pořádku používat čistič na okna v malých dávkách na dřevo se silnou ochrannou vrstvou, jako jsou například dřevěné podlahy. Když pomocí něj ale očistíte dřevěné povrchy s tenkým ochranným nátěrem, zůstanou na nich skvrny, kterých už se nezbavíte. Co se týče samotného umývání oken, i k tomu máme několik tipů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47