Milujete doma příjemné aroma? Bezva tip, jak bleskurychle provonět celý byt

 Dům 
28. října 2018 09:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vůně do vysavače dokáží byt příjemně provonět Depositphotos
Každý má rád provoněnou domácnost. Někdo používá různé osvěžovače vzduchu, někdo dává přednost třeba vonným svíčkám nebo aromalampě. A věděli jste, že i vysáváním lze celý byt krásně provonět?

O vysávání se zrovna nedá říct, že je to něco extra voňavého. Občas můžete cítit velmi nepříjemné pachy vznikající z usazeného prachu, z činnosti elektromotoru nebo z bakterií, které žijí ve vysátých nečistotách. Odstranění pachů je možné pouze výměnou sáčků, ale situace se může po chvíli znovu opakovat.

Protizápachový sáček

Pokud máte doma psa nebo kočku, může být zápach ještě výraznější. Vytvářejí ho bakterie žijící v srsti domácích zvířat. Tady vůně jen zastře nepříjemný zápach, což je jen provizorní řešení.

Můžete si ale pořídit sáčky do vysavače, které jsou vyrobené ze speciálního laminovaného materiálu, který zabraňuje prostupu těchto pachů stěnou sáčku. Textilie obsahuje látku zvanou zinek ricinoleát - což je pohlcovač pachů rostlinného původu.

Vůně do vysavače

Existují také speciální vůně do vysavače, které se při vysávání uvolňují a celý byt krásně provoní. Některé se dávají přímo do sáčku, jiné se umisťují mimo sáček. Pokud se například rozhodnete používat výše zmíněné sáčky, které mají schopnost pohlcovat pachy, musíte logicky sáhnout po takové vůni, která se dává mimo sáček. Jinak by to nemělo žádný efekt.

Použití vůní 

Používání vůní je velmi jednoduché. Vůně se dodávají v několika provedeních - granule, perličky, tyčinky. Na trhu ale ještě naleznete ploché papírové pásky nebo třeba gelové vůně.

Granulované vůně (v bílém neprůhledném sáčku) jsou nejkvalitnější s intenzivní vůní. Sáček je dokonale uzavřen, což zaručuje dlouhou trvanlivost vůně - hlavně při jejím skladování nedochází k průběžnému odvětrávání.

Sáček obsahuje 20 g granulátu, který se vsype přímo do nového sáčku. Pokud máte vysavač, který má malý objem prachového sáčku - do cca 2 l, stačí dát do sáčku pouze půl balení, zbytek můžete dosypat později, nebo použít pro další sáček. Pokud použijete jen půl obsahu, sáček důkladně uzavřete, aby nedošlo k vysušení a odvětrání vůně.

Někteří lidé granulky sypou přímo na koberec a následně do sáčku vysají. I to je možnost jak vůni do sáčku dopravit.

Perličkové vůně jsou baleny do plastových "čoček" nebo do malých uzavíratelných sáčků. Toto balení již není tak kvalitní jako u granulovaných vůní a ty průběžně odvětrávají. Perličky vsypte přímo do sáčku, nebo vysajte. Pro intenzivní vůni použijte celou dávku najednou. Nepoužívejte perličky v přítomnosti dětí, mohlo by dojít k vdechnutí nebo požití.

Tyčinkové vůně jsou v podstatě malé tyčinky vyplněné tkaninou obsahující vonnou směs. Můžete je vložit jak do sáčku, tak do prostoru mezi sáček a tělo vysavače. Neobalí se prachem a déle voní. Lze je kombinovat i s protizápachovými sáčky.

Vyrobte si svoji vůni
Vonět vám ale může nejen byt, ale i auto. O tom, jak si doma jednoduše vyrobit vůni do auta, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve