Máte už dost práskání dveří kvůli průvanu? Pořiďte si zavírač

 Dům 
06. prosince 2018 09:54 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Díky zavírači už dveře nebudou bouchat ani v průvanu Depositphotos
Pokud doma neustále řešíte problém s boucháním dveří při průvanu, možná můžete pouvažovat o instalaci zavírače dveří s aretací. Je to velký pomocník proti průvanu, který s ohledem na bezpečnost ocení hlavně rodiny s dětmi.

Dveřní zavírače nabízejí komfort bezpečného a tichého zavírání. Jsou vhodné pro téměř všechny typy dveří a snadno se instalují. Mezi nejčastěji využívané patří zavírač venkovních dveří s aretací nebo pružinový zavírač pro vnitřní bytové dveře.

Na co myslet před nákupem dveřního zavírače

  • Hmotnost a rozměr dveřního křídla.
  • Typ použitého ramínka – zda lomené nebo kluzké (kluzké ramínko snižuje sílu zavírače o 20 %).
  • Způsob instalace – zda na straně či proti straně pantů.
  • Zda budete kvůli pojišťění potřebovat protipožární certifikát.

Dveřní zavírače pro venkovní dveře s aretací

Vchodové dveře jsou těžké a často docela rozměrné. Jejich zavírání tak vyžaduje zvláštní péči, kterou může zajistit pouze kvalitní zavírač venkovních dveří. Ty se používají v tomto případě výhradně s horní montáží a docela snadno se instalují pomocí nastavitelného ramínka do 14 mm.

Některé dveřní zavírače jsou certifikované i na odolnost proti požáru a zajišťují zvýšenou těsnost průchodu kouře. Díky tomu jsou vhodné i pro instalaci na drahé bezpečnostní dveře. O bezpečnostních dveřích jsme více psali zde.

Pro těžké vchodové dveře doporučují odborníci vybírat dveřní zavírače s regulovanou sílou pro zavírání. Ta se hodí, zejména pokud máte doma malé děti. Díky integrovanému tlumení pak nehrozí při prudkém otevření dveří nebo při náhlém poryvu větru poškození dveří nebo stěny. Některé varianty pak dovolí upravit i úhel otevírání neboli back-check.

Výhody

  • Zpříjemní manipulaci s těžkými vchodovými dveřmi.
  • Nastavitelná rychlost dovírání.
  • Vhodné pro dveře do šířky 1 500 mm a hmotnosti 150 kg.

Nevýhody

  • Vyšší finanční náročnost.
  • Správnou instalaci nemusí zvládnout úplně každý.

Pružinové dveřní zavírače pro vchodové (bytové) dveře

Vchodové dveře či dveře do bytu bývají většinou již lehčí než ty hlavní vchodové. Proto zavírače dveří již mohou zvládat menší zatížení. Vybírejte modely zavíračů dle materiálu dveří – jiný model je určen na dřevěné dveře, jiný na plastové. Zavírače také disponují spolehlivou hřebenovou technologií a lomeným ramínkem. Mnoho modelů má nastavení rychlosti a síly zavírání i dovírání ve třech stupních (2/3/4) či lze upravit úhel otevírání.

Výhody

  • Pohodlné otevírání a zavírání dveří s možností volby rychlosti dovírání.
  • Vhodné pro dveře do šířky 1 250 mm a hmotnosti 80 kg.

Nevýhody

  • Vyšší náchylnost k závadě.
  • Nutná pravidelná údržba.

Dveřní zavírače pro pokojové a lehké dveře

Zajistit si soukromí i uvnitř domova bez vynaložení síly vám pomůžou dveřní zavírače pro lehké dveře. Tyto modely zavíračů dveří již nepotřebují být tak odolné, ale i přesto si udržují vysokou kvalitu provedení. Jsou určené výhradně do interiéru pro levé i pravé provedení dveří. U některých montáží není nutné ani vrtat do dveřního rámu. Nedochází tak k žádnému poškození. K dispozici je též nastavení rychlosti a síly při dovírání dveří. Typicky lze využít rychlost ve třech stupních (2/3/4).

Výhody

  • Často není nutné při montáži vrtat.
  • Vhodné pro dveře do šířky 950 mm a hmotnosti 65 kg.

Zadlabávací dveřní zavírače

Jestliže nechcete, aby váš dveřní zavírač byl vidět, existují varianty, které se usazují do lišty do dveřního křídla či rámu. Instalace je složitější, ale výsledný efekt stojí za to. Použít je můžete pro levé i pravé provedení dveří. Tyto zavírače pracují s vačkovou technologii, která snižuje odpor otevíraných dveří. Díky tomu se manipulace s dveřmi stává mnohem plynulejší v porovnání se zavírači s hřebenovou technologií. Nastavení rychlosti, síly či úhlu otevření až do 120° je samozřejmostí. Použití je dokonce možné i pro vchodové dveře.

Výhody

Dveřní zavírač není vidět.
Vhodné pro dveře do šířky 1 250 mm a hmotnosti 100 kg.

Nevýhody

  • Vyžadují složitější montáž.

Podlahové dveřní zavírače

Další variantou, jak nebude váš dveřní zavírač viditelný, je jeho ukrytí v podlaze pod dveřmi. Zde musíte počítat s instalací již při pokládce podlahy. Ukládá se totiž do předem připravené montážní schránky s krycím plechem. Dodatečná montáž je možná, ale velmi složitá.

Jako jediný model je vhodný pro obousměrné kyvadlově otevírané dveře. Zde musí být dveře osazeny speciálním pantem a pákou tak, aby byly dveře spojeny s čepem podlahového zavírače. Využití je i u standardního otevírání dveří do šíře 1 400 mm a váhy 100 kg. Podlahový dveřní zavírač je také osazen moderní vačkovou technologií. Je vhodný pro velmi těžké dveře, které se otevírají obousměrně i běžně. Tělo je vyrobeno ze speciální litiny a pouzdro z pozinkovaného materiálu. Rychlost a síla se dá regulovat taktéž pomocí ventilů, stejně jako úhel otevření až na 175°.

Výhody

  • Dveřní zavírač není vidět.
  • Vhodné pro dveře do šířky 1 400 mm a hmotnosti 100 kg.

Nevýhody

  • Vyžadují složitější montáž do předem připravené montážní schránky.

Venkovní zavírače na branky

I na venkovní branku lze nainstalovat dveřní zavírač. Je jasné, že zavírač musí být dostatečně odolný venkovnímu prostředí a zejména vůči korozi. I proto se vyrábí z odolné slitiny kovů.

Venkovní zavírač zvládne ovládat pravé i levé provedení branky do šířky 1 400 mm. Montáž je pak velmi jednoduchá. Provádí se pomocí šroubů přímo na rám či tyče. I zde můžete regulovat rychlost a sílu zavírání.

Výhody

  • Snadná montáž a zvýšená odolnost vůči povětrnostním podmínkám.
  • Vhodné pro dveře do šířky 1 400 mm.

Nevýhody

  • Nutná pravidelná péče a promazávání.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47