Dřevěné podlahy v zimě trpí. Dejte jim olejovou lázeň

 Dům 
26. února 2018 14:48 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Suchý vzduch během topné sezony podlahám škodí Shutterstock
V zimě trpí nejenom vaše pleť, rty a ruce, ale i vaše podlahy. Těm zase škodí příliš suchý vzduch a hrozí, že začnou sesychat, objeví se v nich trhliny nebo začnou vrzat. Poradíme vám, jak se o vaše dřevěné podlahy co nejlépe postarat.

Aby naše pokožka v zimě nevysychala, mažeme ji. A tu samou péči potřebují i dřevěné podlahy. Dřevěná podlaha, stejně jako všechny stavební prvky ze dřeva, reaguje na změny okolního prostředí. V příliš suchém vzduchu se smršťuje a praská, vysoká vzdušná vlhkost zase způsobuje její bobtnání. A stejně jako vaše pleť potřebuje čas od času kvalitní kůru, to samé dopřejte i své podlaze a naolejujte ji. Není to vůbec nic těžkého.

Zvlhčujte vzduch

Aby vaše podlaha vydržela co nejdéle, je potřeba zajistit v interiéru optimální vlhkost vzduchu. K tomu nejlépe poslouží zvlhčovače a nebo odpařovače. O tom, jak si vybrat ten správný, jsme psali zde. Mimo to je důležité pravidelné ošetřování podlah, a to formou olejování. Odborníci doporučují udržovat v prostorách s dřevěnou podlahou relativní vlhkost vzduchu celoročně mezi 40 a 60 %, ideálně při teplotě 15 až 25 °C.

Dvakrát ročně

Olejování podlahy je nutné udělat ihned po její pokládce. Následné ošetřování by mělo probíhat jednou až dvakrát ročně, ideálně vždy před začátkem a po konci topné sezony. V případě, že je podlaha položena na podlahové vytápění, je její olejování dvakrát za rok nezbytné. Pravidelné ošetření je důležité zvláště u olejovaných rustikálních dekorů s množstvím prasklin, spár či netmelených suků. Takový povrch má totiž až 3× více otevřených pórů než běžné dřevěné podlahy a je náchylný na vysychání.

Větrání nepomáhá

Pokud jste si mysleli, že větší vlhkosti v interiéru dosáhnete tím, že budete větrat, jste na omylu. Studený vzduch obsahuje méně vody než teplý, s výjimkou období, kdy je venku mlha. S každým větráním tak do bytu či domu vniká suchý vzduch, který snižuje relativní vlhkost vzduchu vytápěné místnosti. Podobný problém se vyskytuje i u centrálních odsávacích systémů, které zapříčiňují trvale nízké hodnoty vlhkosti vzduchu.

Jak na údržbu

A už se dostáváme k jádru pudla. Tedy, jak správně ošetřovat dřevěnou podlahu. Nejprve ji vyčistěte přípravkem vhodným na daný typ podlahy. Podlahu stírejte mopem nebo měkkým bavlněným hadříkem, který musíte pořádně vyždímat. Pokud byste jej málo vyždímali, mohlo by to způsobit nežádoucí dilataci a následné popraskání a trhání jednotlivých lamel. Jakmile povrch uschne, aplikujte olej, nejlépe pomocí rozprašovače a vtírejte ho do struktury dřeva bavlněným hadříkem nebo suchým mopem. Na závěr podlahu vyleštěte pomocí nového hadříku.

Vybírejte kvalitu

Pomocí opravdu kvalitního oleje na podlahu zajistíte na povrchu podlahy velmi tenkou, ochrannou vrstvu, která úspěšně dřevěný povrch chrání a přitom ponechá na pohled jeho přirozený, nádherný vzhled. Mnozí se obávají, že použitím oleje bude mít jejich krásná dřevěná podlaha nepřirozený lesklý vzhled. Takto to není, moderní oleje dokáží ponechat přirozený a matný vzhled dřeva. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve