Jak vyčistit zašlou vanu? Pomáhá ocet, soda, ale třeba i grep

 Dům 
03. ledna 2019 14:09 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jak se zbavit usazenin a nečistot a získat zpět ztracený lesk? Shutterstock
Zašlá vana je noční můrou každé hospodyně. Stačí se okoupat po náročnějším sportovním zápolení, umývat děti po návštěvě pískoviště nebo si dát relax se solí do koupele a vana potom vypadá jako po boji. Jak se usazenin a nečistot zbavit a získat zpět ztracený lesk?

Vana je hlavní část koupelny a často dělá první dojem. Když se leskne a je čistá, člověk má dobrý pocit. V opačném případě vzbuzuje nejistotu a obavy. Pokud se vaše vana neleskne, nemusí to nutně znamenat, že špatně uklízíte nebo že jste nepořádná. Ve vaně se usazuje vodní kámen a drobné nečistoty, se kterými se potýká každý. Musíte s nimi ale zatočit.

Bez chemie

Pomoct si můžete bez chemie. K vyčištění vany se hodí obyčejný ocet, který působí dezinfekčně. Lepší bude, pokud zvolíte jeho méně aromatickou čirou variantu. Naplňte vanu horkou vodou, přidejte tam dva litry octa a k lepšímu účinku ještě čtyři lžíce jedlé sody. Potom vše nechejte působit tři hodiny a po vypuštění vanu vytřete houbou namočenou do prostředku na nádobí.

Na odstranění starých odolných skvrn použijte jedlou sodu a peroxid vodíku. Smíchejte jeden dílek sody a jeden dílek peroxidu. Naneste směs na skvrnu a nechte ji působit asi 45 minut. Potom vše otřete hadrem a pořádně opláchněte horkou vodou. Pokud máte skvrny na celé vaně, udělejte si roztok, dejte ho do rozprašovače a naneste ho na celou plochu vany.

Šampon na vlasy

Použít můžete i šampon na vlasy. Je účinný však pouze v případě, že nejsou skvrny příliš zažrané. Šampony jsou totiž vyrobené tak, aby se vypořádaly s velkou mastnotou. Zajímavá metoda je grep a sůl, což zajistí lesknoucí se vanu i příjemnou vůni. Navlhčete celou vanu, rozpůlte grep a posypejte ho solí. Trochu soli nasypte i do vany. Grep vždy trochu vymáčkněte, aby tekla šťáva. A krouživými pohyby vanu čistěte. Po několika kruzích sůl doplňte, nakonec vanu opláchněte.

Použít ale můžete i čističe z obchodů. Obsahují účinné látky jako chlornan sodný, kyselinu citronovou nebo pentandial. Tyto látky jsou velmi agresivní, a proto není vhodné používat je příliš často. Sypké čističe lépe odstraňují zašlou špínu, jsou ale nevhodné pro smaltované povrchy. Častým používáním je poškozují. Nehodí se ani pro akrylát, naopak jsou dobré na porcelánové vany.

Opravdu zle

Šetrné jsou gelové čističe. Vhodné jsou i čističe ve spreji, které vanumvyčistí šetrněji. Většinou je nastříkáte, necháte působit a spláchnete je vodou. Stejně jako u gelových čističů si ale přečtěte etiketu, abyste zjistili, jestli je přípravek vhodný pro vaši vanu. A pokud už je opravdu zle, musíte sáhnout po přípravcích s kyselinou fosforečnou nebo po chlorovém bělidle. Používejte při tom ale rukavice. V opačném případě budete mít vyrážku a látky jsou nebezpečné i v případě, když se dostanou do očí. Jak vybrat vanu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve