Slupky od banánů vám v domácnosti mohou být dobrými pomocníky

 Dům 
17. února 2019 09:56 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Se slupkou od banánu si můžete nakrémovat boty  Shutterstock
Banány obsahují spoustu vitaminů, které prospívají lidskému zdraví. Nejen žluté ovoce, ale i jeho slupka pro vás může být užitečná. Pokud budete chtít, nemusíte ji vyhazovat rovnou do koše, ale využít ji k různým praktickým činnostem v domácnosti.

Pokud potřebujete rychle doplnit trochu energie, právě banány vám s tímto problémem pomohou. Obsahují vlákninu, draslík, vitaminy C i B, přírodní cukry a další složky, které pozitivně ovlivňují fungování lidského těla. Nejen banán, ale i jeho slupka se vám může hodit, i když k něčemu zcela jinému. Prozradíme vám, jakými způsoby ji můžete využít.

Zbavíte se akné

Trápí vás akné? Potřete si vnitřní stranou slupky svoji pleť a pak si ji umyjte. Dělejte tuhle proceduru častěji, aby to rychleji zafungovalo. Banán obsahuje vitaminy, které mají blahodárné účinky pro pleť. Fungují přirozeně na podrážděnou kůži.

Pokud však máte velmi citlivou pokožku se sklonem k ekzému, buďte s užíváním banánové slupky na váš obličej opatrní. Mohlo by vám to uškodit. A to tehdy, pokud si nejste jisti, zda banán, který jste si koupili, byl chemicky ošetřen, či nikoliv.

Nakrémujete si kožené boty

Od této chvíle už si nemusíte pořizovat drahé krémy na svoji koženou obuv. Pokud si chcete zachovat lesklý povrch svých bot a dát jim potřebnou výživu, aby vypadaly dlouho jako nové, použijte banánovou slupku. Vyleštěte s nimi své drahocenné střevíce, které poté ještě utřete obyčejnou utěrkou a problém máte vyřešen. A to vše zadarmo.

Pohnojíte pokojové i venkovní rostliny

Pokud plánujete letos na jaře sázet na zahradě nové kytky, banánová slupka přijde vhod. Obsahuje totiž draslík, který se vám bude hodit ke hnojení rostlin. Nechte slupky důkladně vysušit. Poté je rozkrájejte na malé kousky, ty můžete i rozdrtit. Přidejte je do hlíny a hnojivo máte vyřešené. Banánovými slupkami můžete stejným způsobem pohnojit i pokojové kytky.

Odpudíte mšice

Pokud máte na jaře pravidelné problémy s mšicemi, banánové slupky vám v boji proti nim pomohou. Malé mršky nemají rády banánové aroma, takže tím se váš problém vyřeší. Opět nakrájejte banánovou slupku na velmi malé kousíčky a smíchejte je s hlínou. Uvidíte, že mšice zmizí do několika dní.

Vybělíte si zuby

Vadí vám, že máte zažloutlé zuby, ale nechcete platit spoustu peněz za kvalitní vybělení? Zkuste si vybělit zuby pomocí banánové slupky. Nejspíš vám nepomůže tak dobře jako bělicí přípravky, ale alespoň vám to nenaruší zubní sklovinu.

Otřete si vnitřní stranu slupky o zuby a vyčistěte si je kartáčkem. Poté klasicky pastou. Tuto proceduru opakujte několikrát denně a po dvou týdnech byste už mohli vidět nepatrný rozdíl. O tom, k čemu můžete v domácnosti použít fén, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008