Braňte se plísním nejen častým větráním, ale i sušičkou prádla

 Dům 
11. března 2020 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Předcházejte plísním Depositphotos
Pokud se u vás v bytě objeví plíseň, musíte se snažit jí co nejdříve zbavit. Jinak se zbytečně vystavujete zdravotním problémům. Minimalizujte vlhkost. Často větrejte a nesušte v bytě prádlo, ale pořiďte si raději sušičku.

Plísně mohu způsobovat rýmu, kašel, bolesti hlavy, břicha, ale také únavu, ekzém, kopřivku nebo astma a zánět spojivek. Proto je potřeba s nimi rázně zatočit, jakmile se ukážou. Většinou se plíseň objevuje na vlhkých místech například v koupelně nebo kuchyni.

Zelená až černá

Plísně uvolňují spory, které začnou růst, když se uchytí na vhodném povrchu. Ze sporu pak vyklíčí vlákno, které dál roste. Plíseň má barvu od bílé přes žlutou až po zelenou a černou. Plíseň nepotřebuje světlo, ale daří se jí ve vlhku. Proto je dobré zabránit tomu, aby v bytě byla velká vlhkost. Vzniká při sušení prádla, vaření, sprchování, praní a podobně.

Ke zbavení se vlhkosti můžete využít různé pohlcovače vlhkosti nebo odvlhčovače. Když už se někde plíseň objeví, je potřeba místo vydezinfikovat vhodnými přípravky nejlépe s obsahem chlornanu sodného. Většinou jsou to čisticí prostředky jako chlorové bělidlo.

Když je stěna zvlhlá, musíte se zbavit původní malby a nahradit ji speciálním druhem sanační omítky, která umožňuje prostupnost vodních par. Potom přijde další nátěr. Když už je na stěně plíseň přímo zažraná, musíte omítku odstranit za pomoci namokření vodou s příměsí chlóru nebo podobného čističe. Na stěnu pak naneste přípravky pro odstranění plísní a počkejte na jejich zaschnutí.

Udělat průvan

Nejlepší je ale plísním předcházet. Důležité je v místnosti často větrat. Nestačí pouze na chvíli mírně otevřít okno, nejlepší je otevřít okna dokořán a udělat průvan. V chladných měsících jako nyní stačí větrat pár minut denně. Čím větší je teplo, tím více narůstá potřeba větrat déle.

Pokud se vám na oknech, stěnách nebo topení sráží voda, berte to jako upozornění. Rychle osušte vše mokré a pokuste se omezit zdroje vlhkosti na minimum. V místnostech by se měla vlhkost pohybovat kolem 40 a maximálně 60 procenty. Pokud je hodnota vyšší, může to vést k vytvoření plísní.

Pořádně vytřít

Po sprchování proto pořádně vyvětrejte a usušte zem i sprchový kout. Pokud to neuděláte, riskujete, že se plíseň po nějaké době objeví. Když naopak vytřete, vlhkost se nebude šířit po celém bytě. Problémem může být i pára v kuchyni. Proto neváhejte při vaření používat digestoř a kontrolujte její filtr.

Pozor si dejte i při sušení prádla v bytě. Pokud nemáte balkon a bydlíte třeba v podkroví a musíte věšet prádlo doma, vždy ho pořádně vyždímejte. Variantou může být i nákup sušičky, která prádlo vysuší. Pokud bude prádlo vlhké, může se z něj vypařit třeba i litr vody. Jak si poradit s ucpaným odpadem, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47