Zařízení bytu ovlivňuje duševní pohodu. Jak vytvořit domov, který snižuje úzkost?

 Dům 
03. března 2019 07:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zařídit si uklidňující domov není nijak náročné Depositphotos
Navržení útulného domova není jen o vyšperkovaném estetickém cítění. Přemýšleli jste někdy o tom, jaké pocity ve vás váš domov vyvolává? Designéři i terapeuti se shodují na tom, že způsob zařízení vašeho bytu ovlivňuje duševní pohodu a emoce, a může dokonce i zhoršit úzkost a stres.

Ať už se potýkáte se stresem v práci nebo s jakýmikoliv jinými problémy, vytvoření poklidného prostoru k životu je první krok k prevenci a zvládání nepříjemných emocí. Zde je několik tipů, kde začít.

Začněte velkým úklidem

Může se to zdát očividné, ale organizace (nebo její nedostatek) vašeho domácího prostředí hraje velkou roli v tom, jak se cítíte. Asi jste si už všimli, že je obtížnější odpočívat, když máte v obývacím pokoji nepořádek, nebo že nemůžete usnout, když máte na židli u postele hromadu neposkládaného prádla. Souvisí to s psychikou. Nepořádek v domácnosti přispívá ke zmatku v mysli.

Představte si příjemný domov

Teď, když jste z vašeho domova eliminovali přímé spouštěče stresu, začněte přemýšlet, jaké předměty a zážitky ve vás vyvolávají pocit klidu. Tím, že si představíte klidné prostředí, získáte inspiraci k tomu, jak si ho vytvořit doma.

Zařizujte s jasným cílem

Zatímco zářivě barevné stěny jsou zrovna v módě, jakým způsobem by ovlivnily vaši každodenní náladu? Pokud si chcete zařídit byt tak, aby vás uklidňoval, vyberte si barevnou paletu na základě toho, jak se chcete cítit, a zapomeňte na současné trendy.

Udělejte několik praktických změn

Pokud by byla renovace celého obývacího pokoje příliš finančně náročná, zaměřte se na menší změny, které stejně výrazným způsobem ovlivní náladu celého domova i vaše duševní naladění. Shromážděte předměty, které mají příznivý účinek na vaše smysly. Přidejte svíčky, vonné tyčinky, měkčí osvětlení, uklidňující barvy nebo hebké koberce, deky a polštáře. Když vejdete do místnosti a uvidíte tyto věci, okamžitě vám to zvedne náladu. Zde je několik dalších věcí, na které je dobré myslet při zařizování obývacího pokoje.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod