Přemýšlíte o zajímavé rostlinné dekoraci? Vsaďte na rostlinné akvárium, vypadá krásně a je nenáročné

 Dům 
27. února 2019 06:44 / Šárka Sokolská
  1
📷
5 fotografií v galerii
Rostliny v akváriu nepotřebují prakticky žádnou speciální péči Shutterstock
Pokud přemýšlíte o zajímavé rostlinné dekoraci, která nepotřebuje příliš světla a je takřka bezúdržbová, vsaďte na rostlinné akvárium. Můžete jím ozdobit třeba celou stěnu, ale bohatě postačí i sklenice či váza.

Rostlinné akvárium si může založit prakticky kdokoliv. K tomu totiž stačí mít jakoukoliv vhodnou nádobu, vodu a pár vodních rostlin. Zbytek už záleží jenom na vaší fantazii. Výhodou oproti klasickým akváriím je, že chybějí rybičky, které mají poměrně vysoké nároky na vybavení a potřebují každodenní péči. 

Jednoduché založení

Pokud se rozhodnete jít do většího akvária, neobejdete se nejspíš už bez substrátu nebo akvarijního štěrku na dno. Do něj nezapomeňte přidat aktivátor dna, který bude rostlinky vyživovat a zajistí jejich dobrý růst. Na dno si můžete umístit také dekorace, ať už kamínky, mušličky či větvičky. Pak napusťte vodu asi do jedné třetiny a zasaďte rostliny. Nakonec dolijte vodu a přidejte i hnojivo. 

Vhodné rostliny 

Jakmile si budete vybírat rostliny vhodné do akvária, určitě nevolte jenom podle vzhledu. Pokud chcete mít rostliny skutečně nenáročné, pak volte takové, které nepotřebují úpravu vody a daří se jim i v té úplně obyčejné vodě z kohoutku. Skutečně nenáročné rostliny by také neměly mít žádné speciální podmínky pro růst i náročnost na živiny. Nebojte, je jich celá řada. Pro bezúdržbové akvárium se tak hodí například Bacopa caroliniana, Ceratophyllum demersum, Egeria densa, Hygrophila corymbosa Siamensis, Anubis kávovníkolistý, Anubias Tetraploid, Cryptocoryne affinis, Echinodorus grisebachii Amazonicus, Microsorum pteropus, Sagittaria subulata, Vallisneria spiralis. Krásné a nenáročné jsou také akvarijní mechy.

Jde to i bez světla

Výhodou akvárií je, že jej můžete umístit i do koupelny bez světel. Do ní se hodí také celá řada pokojovek, o nichž jsme psali zde. Nicméně mějte na paměti, že každá rostlina vypadá nejlépe, pokud má světlo a dostatek živin. Jestli tedy chcete, aby se vám krásně vybarvily a měly velké listy, dejte čas od času akvárium na světlo nebo přidejte umělé osvětlení. A stejně jako u pokojovek i vodním rostlinám dopřejte pravidelně hnojivo. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47