Nejen matrace, ale také rošt je důležitý pro pohodlný spánek

 Dům 
28. února 2019 09:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dobrá postel je základ pro zdravý spánek Depositphotos
Nejen matrace, ale také rošt postele je velmi důležitý pro to, aby se vám dobře spalo. Rošt musí podporovat matraci a dohromady tělu poskytnout oporu při spánku.

Lidé při kupování postele hledí na vzhled, na velikost a také na matraci, ale rošt už opomíjejí. Na něm se přitom rozkládá zátěž matrace a zajišťuje také odvětrávání. Rošt musí správně pružit. Na nevhodně zvolené variantě se matrace rychle ničí.

Dokonalé odvětrání

Nejběžnější je rošt lamelový, a to v pevné i polohovací variantě. Nejenže dokonale odvětrává, ale tuhost lamel lze u některých roštů přizpůsobit hmotnosti člověka. Lamely v pouzdrech lépe rozkládají váhu ležícího člověka. Kvalitní rošt má být dlouhý dva metry a mít alespoň 28 lamel.

Z volně spojených talířů je složený segmentový rošt. Pruží podpěrnými body, rozloží tlak těla na celou plochu matrace, takže se uvolní páteř a klouby. Tuhost je možné nastavit bodově, což je výhoda například pro lidi s pohybovým omezením.

Různé typy

Lamelové a segmentové pevné rošty, které nejsou polohovatelné, jsou vhodné pro pružinové, pěnové a latexové matrace. Ručně i motorově polohovatelné rošty jsou vhodné pro pěnové a latexové matrace. Pokud potřebujete získat přístup do úložného prostoru v posteli, volte odklápěcí rošt do strany nebo v oblasti nohou.

U matrací existuje pět stupňů tvrdosti, takže je nejlepší si ji osobně vyzkoušet. Existují extrémně měkké až po tvrdé určené lidem s vyšší váhou. Ložná plocha může mít několik rozdílných zón. Vyšší tuhost mívá oblast ramen, hrudníku a boků, měkčí je v místě kříže a chodidel. Přečtěte si také, jak si vybrat tu správnou matraci.

Několik vrstev

Čím tenčí a měkčí matrace je, tím kvalitnější rošt je potřeba. Důležitá je také výška postele, z níž by se mělo pohodlně vstávat. Nejrozšířenější jsou sendvičové matrace složené z několika vrstev různých typů pěn. Člověku nabízejí více stupňů tvrdosti, čímž se minimalizuje riziko špatné volby tuhosti. Pěnové matrace mohou být obohacené o gelové segmenty, které napomáhají bodově rozdílné tuhosti.

Matrace mívají také taštičkové pružiny, které nahradily pružiny klasické. Jsou kladené ve větší hustotě a každou chrání speciální kapsa. Taštičky reagují na konkrétní tlak, takže svou polohou kopírují tělo. Taštičkové jádro většinou od vnější pěnové plochy odděluje filc.

Důležitou součástí matrace je snímatelný potah. Ideální je takový, který je vyrobený ze dvou samostatných polovin spojených po celém obvodu matrace. Chybět by neměly ani boční úchyty pro snadnější manipulaci. Potahy by se měly dát prát do 60 stupňů Celsia. O výběru manželské postele jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve