Jak z prádla účinně odstranit typicky letní skvrny

 Dům 
07. července 2019 20:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V létě se potýkáme se specifickým druhem skvrn Depositphotos
Co máme na létu nejraději? Jsou to grilovačky na zahradě, pikniky v parku a opalování na pláži. U všech těchto aktivit se nám ale může stát, že se nám na oblečení vytvoří skvrny, které se potom odstraňují jen stěží.

Zde je několik metod, jak se zbavit těchto odolných skvrn. Ať už se toto léto chystáte podniknout cokoliv, vaše oblečení u toho bude vypadat jako ze škatulky.

Kečup a barbecue omáčka

Skvrny obsahující rajčata v sobě mají lykopen a betakaroten, a tudíž jsou oranžové až červené. Pokud se vám podaří potřísnit se, nejprve látku umyjte pod studenou vodou a vydrhněte ji kartáčkem za použití pracího prášku. Jestli je skvrna pořád vidět, pověste oblečení na slunné místo, aby vybledla. Lykopen a betakaroten blednou pod UV zářením.

Hořčice

Hořčice obsahuje barviva, která jsou citlivá na pH. Abychom se zbavili takovýchto skvrn, nejprve hořčici očistíme papírovou útěrkou, případně ji seškrábneme vidličkou za předpokladu, že je suchá. Potom skvrnu opláchneme studenou vodou, aplikujeme na ni pastu z pracího prášku a bělidla a necháme působit asi 20 minut. Bez toho, aniž bychom směs oplachovali, oblečení vypereme.

Tekoucí zmrzlina

Nejdříve ji omyjte teplou vodou, potom celou skvrnu zakryjte pracím práškem a nechte 20 minut působit. Bez oplachování dejte prát s ostatním oblečením.

Pot

Samotný pot skvrny nevytváří. Kombinace potu a tělesných olejů časem obarví oblečení na žluto. K odstranění potních skvrn nejprve látku namočíme do teplé vody a flek potřeme směsí pracího prášku a octa. Necháme působit, poté dáme oblečení vyprat. V případě, že skvrna na oděvu zůstane, opakujte celý proces ještě dřív, než oblečení uschne.

Hlína nebo substrát

Nejdůležitější je oblečení zašpiněné od hlíny nechat v tašce nebo pytlíku, aby špína nezaschla, dokud nebudete mít čas se jí zbavit. Až budete mít chvilku, seškrábněte, co půjde, a potom z vnitřní strany oděvu oplachujte skvrnu teplou vodou. Čím větší tlak vody na ni pustíte, tím to půjde snadněji. Když si prádlo dobře zorganizujete, nebudete muset tak často prát.

Témata: praní, skvrny, léto, prádlo
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít