Co je dobré promyslet, než přemalujete fasádu

 Dům 
08. července 2019 09:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S novou fasádou váš dům prokoukne Depositphotos
Je snadné se jednoho odpoledne rozhodnout, že přemalujete zdi v koupelně. Něco úplně jiného ale je usmyslet si přemalovat celou fasádu, obzvláště proto, že venku bude barva vystavena UV paprskům, změnám teploty a dalším výkyvům počasí.

Jednou z možností je nechat veškerou práci na profesionálech. Jestli si ale chcete vše zařídit sami, projděte si následující body.

Očekávejte spoustu příprav

Je pochopitelné, že už se nemůžete dočkat nové barvy a svěžího vzhledu. Mějte ale na paměti, že vás čeká ještě spousta příprav předtím, než vůbec začnete malovat. Je třeba odstranit pavučiny a další špínu, případně odstranit popraskané nebo loupající se staré barvy. Veškerý povrch musí být důkladně vyčištěný, aby bylo možné barvu nanést hladce a rovnoměrně.

Vyberte tu správnou barvu

Výběr barvy bude závislý i na tom, z jakého materiálu váš dům je. Jinou barvu budete potřebovat na cihly nebo štuk a jinou na dřevo. Prohlédněte si vzorníky barev v místním obchodě a postupně vyberte alespoň tři barvy, které by se vám líbily. Vyplatí se i koupit malou plechovku od každé z nich a otestovat je, protože barva bude vypadat jinak v závislosti na světle a materiálu. Zkuste natřít i malý čtverec na domě, abyste viděli jak barva bude vypadat v různém světle během dne. Tímto způsobem se vám bude snadněji vybírat.

Pohrajte si s barvou dveří hlavního vchodu

Se správnou barvou vchodových dveří můžete výrazně ovlivnit vzhled celého domu. Přidáním výrazné oranžové, červené nebo zelené vynikne i barva fasády.

Sledujte předpověď počasí

Až rozhodnete datum, kdy začnete malovat, sledujte předpověď počasí. Nebudete moct malovat, pokud bude pršet, příliš zima nebo příliš vlhko. Zvýšená vlhkost vzduchu hraje roli v tom, jak brzy barva zaschne. Na druhou stranu, když je moc horko, teplota povrchu domu může být ještě vyšší než okolního vzduchu, což také není ideální scénář. Jako alternativu lze zvolit živou fasádu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod