Boj s potravinovými moly bývá urputný. Co opravdu pomůže?

 Dům 
03. září 2019 11:29 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Potravinoví moli jsou pro domácnost pohromou Internet
Asi každý se někdy v životě potýkal v domácnosti s potravinovými moly. Problém spojený s likvidací molů je starý snad jako lidstvo samo. A ani moderní doba s sebou žádné extra převratné metody, které by protivné motýlky z bytu vyhnaly, zatím nepřinesla. Stále se tak většina lidí spoléhá na rady našich babiček.

Každý je zná jako potravinové moly, ve skutečnosti ale jde o zavíječe. Když se ve vaší domácnosti usadí, kontaminují potraviny, zejména mouku, rýži, luštěniny a cereálie. Larvy bývají v čokoládě, v sušených houbách nebo ve strouhance. V těchto potravinách si je také domů nejčastěji přineseme nebo k nám jednoduše přiletí oknem. Všechny napadené potraviny je třeba najít a okamžitě celé vyhodit, v nich totiž přežívají nakladená vajíčka.

Nejlepší je dělat vše pro to, aby se molům ve vašem bytě nedařilo. Nedělejte si proto ve skříni příliš velkou zásobu potravin, než stačíte mouku či něco jiného spotřebovat, pustí se vám do ní moli. Police nebo šuplíky, do kterých ukládáte potraviny, minimálně jednou měsíčně pořádně vyčistěte. Zároveň pečivě zkontrolujte potraviny a prošlé výrobky nemilosrdně vyhoďte. A pamatujte si, že pokud budete mouku, rýži, kakao či luštěniny skladovat v uzavíratelných dózách a ne jen v sáčcích, rovněž to potravinovým molům značně zkomplikujete.

Mouku dejte do trouby

Velmi často se moli začnou množit v mouce. Existuje ale jeden fígl, jak tomu zabránit. Jakmile si ji přinesete z obchodu, prosijte ji na plech a ten pak vložte na chvíli do trouby vyhřáté na 90 °C. Pokud v mouce byly nějaké molí zárodky, tato teplá lázeň je spolehlivě zničí. Stejně dobře bude tento tip fungovat i v mikrovlnné troubě.

Mololapky

Jedním z výdobytků moderní doby jsou takzvané mololapky. Jde o nalepovací pásky, které dáte na dvířka skříňky a pokud se vám uvnitř potravinoví moli rozmnoží, brzy se tito drobní škůdci na pásku nalepí. Odborníci ale varují, že ne všechny produkty spolehlivě fungují. Pokud totiž nebudou pásky obsahovat účinné insekticidy, zbytečně za ně vyhodíte peníze.

Ořechové listí

Pokud máte na zahradě nebo někde poblíž domu ořešák, můžete vyzkoušet osvědčený trik našich babiček. Podobně jako mouchy nebo komáři totiž také moli doslova nesnášejí vůni listí z ořešáku. Stačí nasbírat trochu listí a to pak zavěsit do potravinové skříně. Podobně prý funguje také chmel nebo bobkový list.

Protimolí koření

Další babskou radou je použít proti molům nejrůznější koření a bylinky. Zabírá údajně například skořice, hřebíček, kuličky pepře, ale i levandule nebo pomerančová či citronová kůra. Koření vám však nepomůže moly vyhubit, spíše je odradí se u vás zabydlet.

Octová past

Pokud už se vám moli v potravinách rozmnožili, zkuste je vyhubit pomocí octové pasti.  Zavíječi totiž milují vůni jablečného octa. Pokud v jejich blízkosti rozmístíte pár mističek  s touto kyselou pochutinou, moli se v octové koupeli doslova utopí. Jablečný ocet můžete nahradit také pivem nebo vínem. O tom, jak vyzrát nad šatními moly, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod