Jak zbavit dřevěnou podlahu vrstev staršího nátěru? Poradíme

 Dům 
05. října 2019 09:13 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Starší dřevěná podlaha může být po úpravě opět krásná Shutterstock
Pokud jste se při rekonstrukci starší dřevěné podlahy dostali do problémů, jak odstranit starý nátěr, poradíme. Se správným vybavením to je možné.

Na obnovu starších dřevěných podlah existuje celá řada brusných strojů. Ne každý je ale vhodný pro každou práci. Poradíme, jak postupovat, aby byl výsledek perfektní.

Druhy nátěrů

Staré dřevěné podlahy, nejčastěji smrkové, ale i z jiných měkkých dřev, bývaly natírány nejen nitrolakem, ale také klasickou emailovou barvou. A protože po čase ztratila svůj půvab, obvykle se přetírala další a další vrstvou. To vytvořilo na prknech silnou vrstvu, jejíž odstranění dělá i mnohým bruskám problém.

Potřebná bruska

Abyste uspěli v boji s tímto nátěrem, potřebujete brusku, která má velký výkon, plochu, a hlavně lamelový válec, který při rotaci vyklepává odebraný materiál z brusného pásu. Bruska musí být vybavena sběrem materiálu do vaku. Jedná se obyčejně o ty největší brusky, které přenesou dva silní muži. Tohle nářadí nemáte obvykle v dílničce, musíte najít půjčovnu, kde si ji za rozumné peníze vypůjčíte. Výsledek ale stojí za to. Použijete-li nevhodnou brusku, poznáte to rychle podle toho, že se vám okamžitě zanese brusný papír a není možné podlahu nátěru zbavit.

Protože se s bruskou nedostanete až úplně do krajů, je třeba tyto části očistit klasickou úhlovou bruskou s kotoučky brusných papírů. Práce je sice náročná, ale jiná možnost neexistuje.

Postup

Na začátku musíte zatlouct všechny hlavičky hřebíků několik milimetrů pod úroveň současné podlahy. Hřebíky by jinak poškodily nejen papír, ale i válec a vy byste se nedoplatili. U samotného broušení jde o použití kvalitního stroje a také o použití správné hrubosti brusných válců. Začínáme hrubostí 40, postupujeme přes 60 k 80 a končíme na 100 či 120. U hrubších papírů počítejte i s tím, že jimi podlahu rovnáte. Závěrečné broušení už naopak dodává podlaze kvalitu povrchu. Strojem se jezdí obvykle po delší straně místnosti. Opatrnosti je třeba při spouštění a zvedání brusného válce, abyste si nezpůsobili nějaké nechtěné rýhy v podlaze. U obzvlášť hodně lakovaných podlah se někdy doporučuje začít diagonálně. Kontrolujte stav brusného válce a při výrazném zanesení jej vyměňte.

Alternativa

Někdy je problém sehnat potřebný stroj. Jestliže je plocha menší, můžete zkusit vše očistit velkou ruční úhlovou bruskou. Výsledek nebude asi dokonalý, ale možná poslouží. Další možností je sundat nejprve nátěr pomocí horkovzdušné pistole a špachtle. Protože ale budete pracovat v místnosti, měli byste si zajistit dobré větrání. Podlaha zbavená vrstev nátěru půjde snadněji obrousit. Na malé plochy můžete také použít elektrický hoblík. O jeho výběru si můžete přečíst zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve