Mytí oken není zábava, ale nemusí být utrpení. Poradíme vám, pár tipů

 Dům 
04. prosince 2019 11:18 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vánoční shon je sám o sobě stresující, zjednodušte si alespoň mytí oken Depositphotos
Před Vánocemi se toho musí stihnout opravdu hodně. Mezi nejméně oblíbené činnosti jednoznačně patří mytí oken. Ona to ale nakonec nemusí být taková noční můra, když se do toho pustíte systematicky a především správným postupem. Poradíme vám, jak okna či dveře umýt účinně a tak, abyste u toho nevypustili duši.

Než se pustíte do mytí oken, zkontrolujte venkovní teploměr. Nemá totiž cenu pouštět se do práce, pokud je méně než pět stupňů Celsia.

Zapomeňte na noviny

V první řadě byste měli zapomenout na staré hadry či dříve tolik opěvované noviny. S nimi byste se hodně nadřeli a výsledek by tak jako tak nebyl dokonalý. Ideální je připravit si čistou houbu nebo mop na okna, případně takzvaný rozmývák, stěrku a čistou mikrotenovou utěrku. Stěrka s rozmývákem se většinou prodávají dohromady na krátké či teleskopické tyči.

Zapomeňte na saponát na nádobí

Jako nejúčinnější mycí prostředky se osvědčily ty, které obsahují alkohol. Naopak zapomeňte na běžné prostředky na mytí nádobí. Ano, sice odmašťují, ale na okna se v žádném případě nehodí, protože na skleněných tabulích ulpívají. A co víc, film, který na okně vytvoří, je lepivý a tudíž na něm budou více ulpívat prach a další nečistoty.

Postup krok za krokem

Asi nemusíme připomínat, že první se umývají rámy a parapety. Jakmile je za vámi tato doslova špinavá práce, jsou na řadě samotná skla. Houbičkou nebo rozmývákem nanesete na okna k tomu určený mycí prostředek. Nepoužívejte ho v příliš velkém množství, je to zbytečné. Pokud chcete, můžete poté okna omýt ještě jednou čistou vodou, ale není to nutné. Pak přijde na řadu stěrka. Při práci s ní dbejte na to, abyste dodržovali plynulé tahy shora dolů. A konec už patří leštění za pomoci mikrotenové utěrky.

K většímu lesku vám může být nápomocen také ocet. Pokud tedy máte ve zvyku chemický prostředek ještě smýt čistou vodou, přidejte do ní malé množství octa. Ovšem pozor, voda musí být teplá. Mytí však není zdaleka jediným krokem, který je před zimou třeba s okny udělat. Velmi důležitá je také jejich celková příprava, o které jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008