Útulný domov vykouzlíte i díky maličkosti, na kterou však mnozí zapomínají

 Dům 
12. prosince 2019 08:52 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
V každé domácnosti by měl být alespoň jeden ubrus Internet
Snad každý touží po útulném domově. Možností, jak pohodové atmosféry docílit, je mnoho. Jednou z nich jsou také ubrusy na stole. I tato drobnost je totiž symbolem útulného domova.

Mnohé moderní domácnosti už ubrusy vůbec nepoužívají, ale podle designerů je to škoda. I když jde zdánlivě jen o kus látky, v interiéru má ubrus své důležité místo. Prostřený stůl, ke kterému ubrus patří, totiž dokáže vykouzlit tu správnou domáckou atmosféru.

Ubrusy ale neplní jen estetickou funkci, ale také chrání stůl před poškozením. Pokud máte například stůl ze dřeva, můžete jej snadno zničit například něčím mastným, ale paseku na něm nadělá i vylitá tekutina. A rozhodně vyjde levněji si pořídit nový ubrus než nový stůl. Výběru vhodného ubrusu věnujte náležitou pozornost, protože ne ke každé příležitosti se hodí jeden a ten samý kousek. Materiál, barvy a rozměry musí ctít konkrétní situace.

Volba materiálu

Pokud hledáte ubrus, který bude odolný proti poškození, například proti poškrabání nebo protržení, zřejmě se poohlédnete po plastové variantě. Jejich výhodou je nejen odolnost, ale také nízká cena a větší rozměry. Na druhou stranu ne všude a hlavně ne ke každé příležitosti se takové ubrusy budou hodit. Pokud máte děti, jistě jej oceníte, při slavnostní příležitosti ale volte raději ubrus textilní. Podobně praktické jako plastové jsou také ubrusy teflonové. Pořídit je lze v různých barvách a dekorech.

Pokud toužíte po něčem kvalitnějším, sáhněte po bavlněném, krajkovém či vyšívaném ubruse. Velmi dobře vypadají také ubrusy z přírodních tkanin, například ze lnu. Je ale pravda, že lněné ubrusy nejlépe zapadnou spíše do rustikálněji laděného interiéru. Pokud si chcete pořídit něco luxusního, vsaďte na damaškový ubrus.

Rozměry ubrusu

Základním pravidlem je, aby ubrus přesahoval vždy okraj stolu o 20 až 30 cm. U rozměrů záleží vždy na konkrétní situaci. Při formálnějších příležitostech by měl ubrus přesahovat hrany výrazněji, než když se jedná o obyčejnou pokrývku pracovního nebo jiného stolu.

Při stolování v jídelní místnosti dbejte na to, aby ubrus působil jako dekorace. Estetického efektu dosáhnete většími rozměry. Ubrus by v ideálním případě měl přesahovat hrany stolu o 25 cm. V případě klasických stolů v ostatních pokojích je praktičtější, když je ubrus menších rozměrů, protože o něj tak nešikovně nezavadíte nebo jej neumažete tak rychle. Okrasné bavlněné ubrusy by ale měly vždy být větších rozměrů, s nimi se musí zacházet opatrně - jako s luxusním doplňkem.

Jak vybírat ubrusy pro sváteční příležitosti, například na Vánoce nebo Velikonoce? Sváteční ubrusy by měly být doplňkem ke stávajícímu nejlépe bavlněnému ubrusu. Velikonoční nebo vánoční ubrusy se zhotovují v menších rozměrech, aby pokrývaly prostředek stolu a mohly na jednobarevném bavlněném podkladu základního ubrusu vyniknout.

Pokud nechcete ubrusem zakrývat celý stůl, doporučuje se použití více menších ubrusů, nebo tzv. běhoun (středový pásový ubrus).

Barvu volte podle interiéru

Vždy je dobré sladit barvu ubrusu se zbytkem interiéru. Obecně se ale dá říct, že tmavší barvy ubrusů místnost utlumí a světlejší rozzáří. Hodně záleží na tom, jak máte celkově vybavené místnosti a v jakém duchu se nese vaše prostírání. Je rozdíl, jestli je váš byt moderní nebo spíše tradičnějšího rázu.

Pokud hledáte nějaký univerzální kousek, zvolte bílý ubrus. Je to zcela neutrální barva, která se hodí skoro do každé domácnosti. Chcete-li však přece jen zkusit nějaké barvy, musíte brát v úvahu typ bytu, v němž bydlíte. U moderního interiéru, kde převládají prostornější místnosti, nic nezkazíte, když si pořídíte ubrus v tmavých barvách, například v tmavě modré, fialové nebo červené. Tmavá mimo jiné opticky vyrovnává velikost místnosti, a tak do moderní místnosti perfektně sedne. 

Bydlíte-li naopak v menším bytě, hodí se jej opticky trošku zvětšit a rozjasnit pomocí světlejších barev, nic nezkazíte například žlutou, béžovou nebo růžovou barvou.

Mějte vždy na paměti, že by barva ubrusu měla korespondovat s barvou záclon nebo žaluzií na oknech. O tom, jak si doma vlastnoručně vyrobit ubrus s tradičním cibulákovým vzorem, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47