Na zažranou mastnotu můžete použít tři věci, které má každý doma
Při odstraňování mastnoty platí jednoduché pravidlo – čím víc budete odkládat čištění, tím náročnější to poté bude. Pokud otřete sporák po každém vaření, tak se později nebudete muset dlouhý čas trápit tím, jak odstranit mastnotu, která je na sporáku už od Vánoc. Mějte tedy v kuchyni po ruce vlhčené ubrousky či houbičku, kterými vždy mastnotu hned odstraníte.
Kritická místa
I když se ale snažíte pořádek v kuchyni udržovat, ne vždy je úklid skutečně perfektní. V kuchyni se totiž najdou místa, která člověk tak často neutírá. Jsou buď hůře přístupná nebo jednoduše nejsou tolik vidět, takže na ně mnozí při úklidu zapomenou. Jde například o digestoř, úchytky zásuvek, spodní stranu horních skříněk kuchyňské linky, dvířka či vnitřek trouby nebo stěna za sporákem. Když ale čas od času zaměříte svou pozornost i na tato kritická místa, bude pak odstranění mastného povrchu podstatně snazší.
Síla octa
Když už se vám ale někde v kuchyni silná vrstva zaschlého tuku vytvořila, je třeba si s ní poradit. V obchodě je k dostání mnoho nejrůznějších přípravků, které si se zažranou mastnotou hravě poradí. Pokud je ovšem nemáte po ruce nebo jen jednoduše hledáte méně agresivní přípravek, můžete vyzkoušet trik našich babiček a vzít si na pomoc ocet. Ten je známý svou dokonalou odmašťovací a dezinfekční schopností. Stačí ocet naředit s vodou a směs pak nalijte do láhve s rozprašovačem. Kdo chce, může do tekutiny přidat ještě lžičku soli.
Mýdlový roztok
Babičky používaly i další prostředek, a to mýdlový roztok. Jemné mýdlo smíchejte s vodou v poměru 1 : 1. Roztok si přelijte do láhve s rozprašovačem a pusťte se do úklidu. Pokud se rozhodnete mýdlovým roztokem vyčistit vnitřek trouby, naneste jej na stěny trouby a tu pak zapněte na 100 °C asi na 10 minut. Následně špínu stáhněte houbičkou na nádobí.
Na olej znovu olej
Na zažranou mastnotu pak platí ještě jeden fígl, který se možná bude někomu zdát podivný, ale skutečně funguje. Stačí zaneřáděné místo přetřít čistým hadříkem namočeným v oleji. Lze použít minerální, ale i jakýkoliv jiný běžný kuchyňský olej. Zaschlé mastné skvrny pod olejem prakticky ihned změknou a půjdou snadno dolů. Nový olej totiž ten starý v mžiku rozpustí.
Na drátěnku zapomeňte
Pokud už zvolíte jakýkoliv čisticí prostředek, mějte na paměti jednu důležitou věc. Nikdy k odstraňování mastnoty a čištění kuchyňských spotřebičů či nábytku nepoužívejte drátěnku či hrubou houbičku. Očišťovaný povrch byste totiž mohli nenávratně poškrábat a poškodit. Jinak má ale drátěnka v domácnosti mnohostranné využití, jak jsme psali zde.