Usychají vám všechny kytky? Zkuste pěstovat kaktusy

 Dům 
18. července 2019 13:53 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kaktusů je mnoho druhů Depositphotos
Chcete mít doma květiny a rostliny, ale skončí všechny vaše pokusy uvadnutím? Pokud bydlíte ve vyhřátém podkroví, posledním patře domu nebo nemáte tolik času na péči, zkuste to s kaktusy.

Kaktusů je mnoho druhů. Jsou odolnější, ale je potřeba myslet na dvě věci. Musíte respektovat období vegetace a zimního klidu a za druhé je potřeba být opatrný se zaléváním. Myslete také na to, že v různých ročních obdobích potřebují kaktusy odlišnou péči. Jen díky ní se jim bude dařit a pokvetou.

Přirozený pokles

Nejnáročnějším obdobím je zima. Proto už asi v říjnu začněte kaktusy zazimovat. Měly by si projít přirozeným poklesem teploty. Pokud je pěstujete zvenčí na parapetu okna nebo na balkoně, o postupný pokles se příroda postará sama.

Optimální podmínky jsou kolem 10 stupňů Celsia. Potřeba je světlé stanoviště a také je nesmíte zalévat, protože v zimě kaktusy nerostou. Čím je teplota během přezimování vyšší, tím světlejší stanoviště musíte najít. Čím více se přiblížíte dokonalým podmínkám, tím lépe budou potom kaktusy kvést.

Kaktusy se musejí probudit

V březnu přeneste kaktusy do tepla. Postavte je na jižní, západní nebo východní okno a pomalu je nechejte probouzet se. Až se objeví zelený vrchol a nové trny, zalijte kaktus teplou vodou.

Když teplota vzduchu přesáhne 18 stupňů Celsia a substrát v květináči je suchý, mírně ho zalévejte jednou až dvakrát týdně. Když kaktusy přezimovaly v chladu a temnu, musíte jim před slunečními paprsky zajistit po nějakou dobu stín, než si zvyknou.

Největší horko

Potom vyrostou květy. Když jsou největší vedra, kaktusy přestanou růst. V této době ani nepřijímají vodu. Proto je v tomto období zalévejte opatrně, i když jsou vystavené velkému slunci. Nadbytek vody by mohl způsobit zahnívání kořenů. Zalévejte je proto až ve chvíli, kdy substrát vyschne.

Po dobu největších veder v červenci a srpnu dva týdny nezalévejte vůbec. Na podzim zase kaktusy pozvolna připravujte na zimní období, snižujte zálivku a s příchodem chladného počasí nezalévejte opět vůbec.

Lepší jsou plastové květináče

Dříve se používaly k pěstování hliněné květináče, v nich ale substrát rychle vysychal. Pro domácí pěstování jsou proto vhodné plastové květináče. Průměr v horní části by měl být jen o něco málo větší než průměr těla kaktusu. Důležité jsou také odtokové otvory ve dnu. Pokud je nemají velké, raději je ručně zvětšete. Nadbytečnou vodu z misek vždy vylévejte.

Kaktusy zalévejte nejlépe navečer a to raději jednou důkladně než často a trošku. Substrát provlhčíte, necháte vodu odtéct a z misky ji vylijete. Zase pak týden nezaléváte. Voda by měla být odstátá a nejlépe měkká.

Vhodný substrát

U přesazování dejte na dno květináče kolem dvou centimetrů štěrku nebo hrubého písku a kaktus vložte tak, aby kořeny splývaly rovně dolů a nebyly pokroucené. Potom pomalu dosypávejte suchý substrát. Povrch substrátu posypte asi centimetrovou vrstvou křemičitého písku. Přesazené kaktusy asi týden až dva nezalévejte a chraňte je před přímým sluncem.

Někdo do substrátu přidává kamínky, někdo antuku a někdo jehličí. Zemina vhodná pro pěstování kaktusů by měla být především propustná, mít vhodné chemické složení, takže by měla obsahovat potřebné živiny jako dusík, fosfor, draslík a stopové prvky. Prověřená směs obsahuje třetinu štěrku, třetinu rašeliny a třetinu zahradní zeminy. O pěstování bylinek doma jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve