Žárovek existuje několik typů. Každou je nutné zlikvidovat jinak

 Dům 
26. listopadu 2018 11:32 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne každý ví, jak kterou žárovku zlikvidovat Depositphotos
Dříve existoval jen jeden typ žárovek a jejich likvidaci nikdo velice neřešil. Dnes už ale trh nabízí hned několik typů žárovek a s ohledem na ekologii je třeba vědět, jak správně tu kterou nefunkční žárovku zlikvidovat.

Jednotlivé typy světelných zdrojů využívají rozdílné technologie a tudíž také různé chemické sloučeniny. To je potřeba při jejich likvidaci zohlednit. Poradíme vám, jak jednotlivé typy žárovek zlikvidovat a přitom ochránit životní prostředí.

Lidé mají doma klasické žárovky, halogenové, úsporné či LED žárovky. K jejich ceně je již připočítán recyklační poplatek. To ale neznamená, že byste se o likvidaci neměli zajímat, některé typy žárovek je totiž potřeba vyhodit do zvláštního odpadu. A jak to tedy přesně je?

Klasické a halogenové žárovky

Velmi snadná je likvidace klasických, reflektorových a halogenových žárovek, neboť je můžete vyhodit do směsného odpadu, tedy do svých popelnic či veřejných odpadkových košů. Nefunkční žárovky ale nemusí vždy končit v koši nebo v kontejneru. Dají se z nich vyrobit i nápadité vánoční dekorace.

Zářivky a LED žárovky

U ostatních typů světelných zdrojů je již nutné být obezřetný. To znamená, že výbojky, LED žárovky, lineární zářivky a kompaktní zářivky neboli úsporné žárovky je potřeba odevzdat do sběrných míst k režimu zpětného odběru, tedy k recyklaci.

Je to z toho důvodu, že LED žárovky obsahují elektronické součásti a zářivky zase malé množství rtuti (zhruba 3 - 5 mg). A rtuť, jak je všeobecně známo, je jedovatá látka, která při vyšších koncentracích může nejen poškodit životní prostředí, ale i lidské zdraví.

Kromě ochrany přírody je důvodem k recyklaci i opětovné využití jednotlivých materiálů, čímž se šetří přírodní zdroje surovin.

Za odevzdání nic neplatíte

Vyřazené úsporné světelné zdroje nevyhazujte do běžného směsného odpadu, ale buď je vraťte v elektro obchodě při nákupu nových žárovek, nebo je odevzdejte na sběrné místo. Za odevzdání nic naplatíte. Zpětný odběr zajišťuje kolektivní systém, který nejen přispívá na náklady provozu sběrného místa, ale navíc plně hradí veškeré náklady na přepravu a recyklaci.

Co s rozbitou zářivkou

Lineární a kompaktní zářivky obsahují malé množství rtuti, takže pokud dojde k jejich rozbití, je dobré dodržovat tyto zásady:

  • Zamezte styku částí zářivky s pokožkou.
  • Místnost vyvětrejte a snažte se nevdechovat uvolňující se výpary.
  • Posbírejte části zářivky pomocí kartonu nebo jiného nástroje, který pak zlikvidujte společně se zářivkou.
  • Všechny části zářivky vložte do vzduchotěsného obalu a odevzdejte na sběrném místě.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve