Nechte vzniknout nové prostory a zákoutí. Vytvořte v bytě vhodné prostory pomocí příček

 Dům 
06. července 2020 15:00 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejpoužívanější je sádrokarton Depositphotos
I když máte pevně daný prostor v bytě, stále s ním můžete nakládat pomocí příček. Díky nim mohou vzniknout nové prostory a zákoutí. Příčky lze použít pevné i pohyblivé a z různých materiálů jako cihly, sádrokarton nebo sklo.

Pokud chcete udělat z velkého pokoje dva malé například pro ložnici a dětský pokoj, jednoduše vám poslouží příčky. Nejoblíbenější materiál je sádrokarton, který používají domácí kutilové i stavební firmy. Výhodou je jeho lehkost, snadné skladování, přeprava i to, že k jeho namontování postačí pouze suchý proces.

Náročnější práce

Při rekonstrukci je možné zvolit i příčky z cihel nebo pórobetonu. Je to ale náročnější práce a nejde to tak rychle. Na druhé straně ale tyto varianty lépe tlumí hluk a mají lepší tepelnou izolaci. Možností jsou i příčky ze skla. Mohou být fixní, posuvné nebo se zabudovanými dveřmi.

Nejčastěji používaný je sádrokarton, což je kreativní materiál, díky kterému lze vytvořit jakoukoliv příčku, opláštit jím staré stěny nebo udělat podhledy, kterými se sníží výška stropu. Sádrokarton se vyrábí ze směsi lisovaného papíru a sádry. Do koupelny se kvůli větší vlhkosti používá speciální odolnější typ, který má zelenou barvu. Při stavbě a rekonstrukci si dávejte pozor na nepříznivé vlivy vzdušné vlhkosti v kombinaci s rozdílnými teplotami i v prostoru hrubé stavby. Problémem může být zejména kombinace s nízkou teplotou.

Pokud chcete změnit dispozici bytu a hledáte pevný a odolný materiál, řešením mohou být vysokopevnostní desky. Materiál totiž nahrazuje cihlu i pórobeton. Desky mohou být protipožární, impregnované, vysokopevnostní. Při správné instalaci dobře izolují hluk a lze na nich kotvit těžká břemena bez vrtání. Jsou navíc užší než zděná stěna, takže se nezmenší obytný prostor.

Nabízí se i vnitřní příčka z nepálených cihel. Jsou vhodné u astmatiků a alergiků. Nepálená cihla totiž umí absorbovat vlhkost. Pokud se topí a je suché prostředí, pálená cihla umí vlhkost uvolnit zpět do prostoru. Má také výborné akustické vlastnosti a dobře shromažďuje teplo. Používají se o tloušťce 12 a 25 centimetrů.

Zvuková izolace

Když srovnáte pálenou a nepálenou cihlu stejné tloušťky, nepálené mají lepší zvukové izolační vlastnosti. Dávejte však pozor, aby se nepálená cihla nedostala do kontaktu s vodou. Na zeď z nepálených cihel se dává hliněná omítka.

Pokud chcete rozčlenit prostor, ale chcete si ušetřit velké stavební práce, zvolte celoskleněné stěny nebo pohyblivé dveře. Pohyblivá příčka využívá pevnou hliníkovou kostru a je složená buď z posuvných dveřních křídel, nebo kombinovaná s fixními částmi. Systém se dá použít i v interiérech se sníženými stropy, kde nejde dát ukotvení standardních posuvných systémů. O stavbě terasy jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008