Žebřík se hodí do každé domácnosti. Musíte ale vybrat správný typ

 Dům 
11. června 2020 15:54 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Žebřík je všestranný pomocník Depositphotos
Žebřík, štafle nebo alespoň schůdky by měly být po ruce v každé domácnosti. Sejdou se vám totiž nejen při práci na zahradě nebo kolem rodinného domu, ale klidně i v panelákovém bytě.

Žebřík je všestranný pomocník. Sejde se vám vždy, když budete potřebovat třeba vyměnit žárovku, uklidit sezonní věci do horních polic skříně, sundat či pověsit záclony nebo utřít prach z lustru. Člověk samozřejmě může použít i židli, ale musí počítat s horší stabilitou.

Žebřík do domácnosti ale není radno vybírat bez rozmyslu. Různé druhy žebříků nabízejí různé využití. Než tedy do nějakého investujete své peníze, zjistěte, jaké existují možnosti.

Žebříky podle typu

Žebříky se rozdělují podle typu do několika základních skupin. Mezi nejoblíbenější patří víceúčelové skládací žebříky, s nimiž obsáhnete naprostou většinu prací ve výškách, a to jak v interiéru, tak venku. Druhů žebříků je ale samozřejmě více.

Opěrný žebřík

Jde o jednoduchý, příložný žebřík, který opřete o stěnu. Má jednotnou výšku, obvykle je jednodílný, není výsuvný. Je lehký a cenově dostupný. Využijete ho například při práci na zahradě nebo, pokud máte menší dům, můžete pomocí něj vyčistit třeba okapy.

Štafle

Štafle jsou v podstatě stojací žebřík s konstrukcí ve tvaru písmene A. Tato konstrukce poskytuje perfektní stabilitu, bezpečí a komfort při práci. Popruhy drží obě části štaflí pohromadě, jsou ochranou proti roznožení. Štafle jsou ideální do domácnosti, dílny a garáže. Oceníte je například i při malování.

Víceúčelový skládací žebřík

Díky univerzálnímu využití jde o nejpopulárnější žebřík. Nejčastěji jsou k dostání ve variantě 2dílné a 3dílné, někdy se setkáte se žebříky 4dílnými a 5dílnými.

Tento multifunkční žebřík lze použít jako žebřík opěrný, snadnou přestavbou z něj uděláte stojací štafle (tzv. dvoják, dvojitý žebřík). Třídílný žebřík má navíc teleskopickou část, kdy jedno z ramen žebříku vysunete do potřebné výšky.

Víceúčelové žebříky jsou dobře skladné, nepřekáží, bývají těžší. Pokud se jej rozhodnete pořídit, budete však muset sáhnout hlouběji do kapsy. Pokud však žebřík budete používat, investice se vám vyplatí.

Schůdky

Schůdky se vyrábějí z oceli nebo hliníku, ale k seženet i dřevěné. Obvykle mají konstrukci ve tvaru písmene A. Schůdky bývají nejčastěji jednostranné, druhá strana má stabilizační, opěrnou funkci. Tento typ žebříku vám výborně poslouží v domácnosti, není totiž tak vysoký jako běžné žebříky, ale je velmi dobře skladný.

V materiálech vede hliník

Co se týká materiálu, nejčastěji se potkáte s žebříky hliníkovými. Občas narazíte i na dřevěné žebříky, ale ty už z nabídky pomalu a jistě vymizely. Výjimkou jsou dřevěné štafle, na které nedají dopustit malíři pokojů.

Hliníkový žebřík má řadu výhod. Je lehký a dobře se s ním manipuluje a má dlouhou životnost. Ovšem pozor, není hliník jako hliník. Hobby hliníkové žebříky se vyrábějí z lehčích a levnějších válcovaných alu plechů, profily jsou svařované. K výrobě profi žebříků se používá bezešvý tažený hliníkový profil. Ten má daleko lepší fyzikální vlastnosti, žebříky jsou robustnější, ale také víc váží. O tom, jak ze starého žebříku vyrobit parádní nábytek, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve