Netěsnící spáry opravíte snadno sami a za pár korun

 Dům 
23. června 2020 09:53 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Prodejci dnes nabízejí řadu vychytávek Depositphotos
Zaznamenali jste, že se vám v koupelně v sousedství vany či sprchového koutu vypoukla omítka? Nebo jste tuto nepříjemnost zaregistrovali v místnosti přímo sousedící s koupelnou? Nemusí se jednat o žádnou pohromu. Na vině může být zcela obyčejná věc, a to popraskaná nebo zteřelá spárovací hmota, která až donedávna tvořila slušnou izolaci mezi hygienickým zařízením a stěnou.

Vyřešit tuto situaci naštěstí není nijak složité, pojďte se podívat, co můžete udělat. 

Je přirozené, že po pár letech užívání začíná materiál pomalu, ale jistě dosluhovat. Výhodou je, že výrobci nabízejí skutečně nepřeberné množství materiálů a řešení, která vám v této situaci pomohou a nebudete tak muset dlouho čekat, než k vám zamíří řemeslník.

Různé druhy i barvy

Nejprve navštivte hobby market a v příslušném oddělení sáhněte po vhodné spárovací hmotě, kterou výrobci nabízejí v několika variantách od akrylátové přes silikonovou, epoxidovou až po cementovou. Výhodou také je, že se uvedené hmoty prodávají buď v čirých barvách, případně mnozí výrobci myslí také na to, že je budete dávat na viditelná místa a snaží se tomu přizpůsobit svoji barevnou nabídku.

Nekupujte zbytečně moc

Dobře také zvažte, kolik spárovací hmoty budete potřebovat. Pokud vám netěsní jen několik centimetrů plochy, určitě není nutné sáhnout po velkém, často i několik kilogramů vážícím balení. Naopak zvolte výrobek, který je nabízen v praktickém balení s aplikačním nástavcem, který vám usnadní nejen spoustu práce, ale i času.

Začněte očistou

Po příchodu domů se můžete pustit do práce. Nejprve například za pomoci šroubováku či špachtle odstraňte starou spárovací hmotu a místo ještě důkladně očistěte, aby na něm nezůstaly zbytky hmoty, ale také prach či jiné nečistoty. Ty by mohly ovlivnit přilnutí nové vrstvy spárovací hmoty. Místo je také dobré odmastit, ideálně acetonem, ale na škodu není ani klasický mycí prostředek na nádobí. Poté místo důkladně vysušte, pokud si nejste jistí, klidně vyčkejte do druhého dne, dokud nebude plocha dobře připravena.

V koupelně i obýváku

Poté přípravek s pomocí dávkovače aplikujte na odkrytou spáru, nezapomeňte při tom z každé strany udělat alespoň drobný přesah. Nanesenou hmotu nechejte důkladně vyschnout. Držte se pokyny výrobce uvedenými na přípravku. Určitě není na škodu, pokud po zaschnutí nanesete spárovací vrstvu ještě jednou. Byl-li aplikátor silnější než zakrývaná spára, ještě před zaschnutím přesahující hmotu z kachliček opatrně odstraňte, avšak buďte velmi obezřetní, abyste nezasáhli přímo do překryté spáry.

Výhodou je, že spárovací hmotu můžete využít nejen v koupelně u sprchového koutu, ale skvěle se hodí také v jiných částech domácnosti, například při zapravování krycích lišt či okolí okenních rámů. Dále čtěte: Papírové tapety lze strhat i bez zbytečných nervů. Stačí jen vědět, jak na to.

Tip

Pokud máte například příliš široké prsty, můžete využít pro uhlazení a zarovnání hmoty speciální stěrku, která se pro tyto účely prodává v hobby marketech či v prodejnách s barvami a laky. Jestli jste si ušpinili ruce při aplikaci akrylového tmelu, postačí vám umýt si je čistou vodou. Jestliže jste využili silikon, budete potřebovat speciální rozpouštědlo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47