Ošetřování a čištění parketových podlah. Čeho se vyvarovat a co se naopak doporučuje

 Dům 
20. června 2020 08:00 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Parkety z masivního dřeva neztrácejí své kouzlo JumpStory
Myslíte si, že správně pečujete o svou parketovou podlahu? Mnozí si myslí, že ano, ale často nepečují o podlahu zrovna tím nejvhodnějším způsobem. Jak má vypadat postup údržby, ošetřování a čištění parketových podlah a čeho se máte vyvarovat a co se naopak doporučuje, aby parketová podlaha vydržela krásná, vám sdělíme v tomto článku.

Péče o parkety je více než snadná, důležité ale je – dodržovat správný postup – tady je:

Běžná údržba

Pokud máte parkety, tak k základnímu úklidu budete potřebovat prachový vysavač. Špínu, kterou nelze vysát, odstraňte pomocí vlhkého, dobře vyždímaného hadru. Po setření podlahy by měl povrch parket uschnout do jedné minuty – tak poznáte, že používáte správné množství vody.

Ošetření podlahy

Běžnému ošetření podlahy byste se měli věnovat asi každých 6 měsíců. Podlaha získá zářivý vzhled a prodloužíte jí životnost. Pro zapečetěné podlahy se používá poliš, pro olejové povrchy speciální olej.

Jaké přípravky máte používat

Čistidla, která budete na parkety používat, by měla být neutrální s pH nepřesahující stupeň 8. Skvrny se odstraňují vhodným prostředkem zředěným ve vlažné vodě.

Jak odstraníte nejhorší skvrny

Krev smyjete studenou vodou. Asfalt, saze, gumu, olej, tuky odstraníte pomocí benzínu na čištění. Lihem na pálení a vodou v poměru půl na půl odstraníte z podlahy stopy od rtěnky, barevných tužek. Dolů dostanete i přilepenou žvýkačku – a to díky zmrazovacímu spreji nebo přiložením plastového sáčku s kouskem ledu na skvrnu. Potom už stačí seškrábnout žvýkačku.

Triky

Použijte několik triků, které nestojí moc peněz. Patří sem filcové podložky pod nohy stolů, židlí, nábytku, které zabrání škrábancům na podlaze. Doporučujeme vám udržovat pokojovou teplotu s alespoň 40 – 50% vlhkostí vzduchu. Starou podlahu oživí dostatečné množství nového laku. Vylité tekutiny – včetně obyčejné vody - je třeba okamžitě utřít, abyste neriskovali, že zanechají nějaké stopy. Zejména podlaha z bukového dřeva je citlivá na vlhkost.

Čeho je třeba se vyvarovat

V žádném případě byste neměli dopustit styk podlahy s pískem a kamením. Doporučujeme dveřní rohožku jak vně, tak i uvnitř vchodu. Další nebezpečí znamenají příliš mokré hadry. Nedoporučujeme používá čisticí přístroj na páru. Dále čtěte: Parkety neztrácejí své kouzlo ani po staletích. Pět kroků, s nimiž je zvládnete zrenovovat sami.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve