U sprchování závěs, nebo zástěna? Obojí má výhody i nevýhody

 Dům 
14. října 2019 13:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Málokterá koupelna má prostor pro vanu i sprchu Depositphotos
Máte rádi sprchování, ale nesnášíte po něm vytírat podlahy od vody? Zabránit tomu můžete zástěnami. Jsou sice trochu dražší, vodu by ale měly udržet ve sprše. Pokud hledáte levnější variantu, sáhněte po závěsu. S ním ale trošku riskujete, že se na podlaze nějaká kapka objeví.

V bytech se málokdy stane, že máte v koupelně prostor pro umístění vany i sprchy. Často se proto volí vana s tím, že se v ní lidé budou i sprchovat. Abyste zabránili úniku vody mimo prostor, použijte závěs. Je levný a dostanete ho už za pár stokorun.

Levné i dražší

V módě jsou závěsy jednobarevné, pořídit si ale můžete i více barev nebo různé vzory. Na výběr jsou materiály jako PVC, které vyjdou nejlevněji, střední třídou jsou polyesterové a nejdražší je speciálně upravená textilie, za niž se cena může vyšplhat i k tisícikoruně. Existují také froté závěsy s vnitří pogumovanou stranou, které nepropouštějí vodu. Za ty však zaplatíte pár tisíc.

Všechny typy závěsů lze vyprat, u plastových je to možné ale jen v ruce. Zbytek můžete hodit do pračky na 40 stupňů. Zbavíte tím závěs nečistot a pomocí dezinfekce si poradíte i s prvními známkami plísně. Aby se plíseň neobjevila, v koupelně větrejte.

K výhodám závěsů patří nízká cena a snadná údržba. Pokud máte rádi změnu, lehce závěs vyměníte za jiný. K nevýhodám ale patří nižší schopnost zadržet vodu. Závěsy zachytí stříkající vodu, ale jakmile je proud příliš silný, nemusí nápor vydržet. Stává se také, že se závěs dostane ven z vany a všechna voda teče na zem. Proto počítejte s tím, že občas budete muset vzít hadr do ruky.

Pokud se chcete této situaci vyhnout, budete si muset připlatit a pořídit si zástěnu. Vybírat můžete mezi plastovou nebo skleněnou. Většinou ale lidé volí zástěnu skleněnou. Sklo si můžete navíc nechat upravit tak, aby se neusazoval na místě vodní kámen. Pokud vám vadí zaschlé kapky, vyhnout se jim můžete saténovým sklem nebo vzorem, na kterém nejsou tolik vidět.

Pozor na poškození

Sklo můžete mít na sprchový kout už upravené, nebo si speciální úpravu připlatit, vyjde vás na několik tisíc korun. Povrch je vždy vyhlazený tak, aby neudržel ani kapky s vodou. Cena skleněných zástěn se pohybuje v řádu několika tisíců korun. Doporučuje se je utírat pouze hadrem, chemikálie by sklo mohly poškodit. Použít můžete ale speciální látku, která sklo chrání. O malých koupelnách jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve