Nestačí si vybrat správné nože, musíte o ně také umět pečovat

 Dům 
01. srpna 2020 11:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S dobrými noži jde práce dobře od ruky Depositphotos
Kdo pravidelně vaří, ví, že bez kvalitních nožů to jednoduše nejde. Kuchař, který pracuje s nekvalitními nebo tupými noži, je jako jednoruký. Profesionálové proto nožům věnují velkou pozornost. Svou sadu nožů si chrání a udržují je perfektně ostré.

Nejde jen o to vybrat si správné nože, ale také se musíte o ně naučit pečovat, aby vám vydržely co nejdéle v perfektním stavu.

Kuchařský nůž

Ve vaší sadě nožů by neměl chybět takzvaný kuchařský nůž, který se hodí na porcování masa i krájení ovoce a zeleniny. Kuchařský nůž je nejširší z celé sady a právě jeho šířka zajišťuje, že při krájení ze surovin unikne jen malé množství šťáv.

Nůž na pečivo

Dalším nožem je nůž na pečivo, ten se vyznačuje zoubkovanou čepelí a je o něco lehčí než nůž kuchařský. Kromě krájení chleba a dalšího pečiva je vhodný i na krájení těsta.

Porcovací nůž

Jak již jeho název napovídá, je ideální k porcování masa, a to díky své dlouhé ostré čepeli, ta by však měla být vždy delší než porcovaná část masa – čili nikdy v mase špičkou porcovacího nože neryjte.

Vykošťovací nůž

Má úzkou špičatou čepel, což umožňuje otáčet nožem do všech stran a snadno tak maso vykostíte a stáhnete kůži i odstraníte šlachy. Čepel je o něco kratší.

Univerzální nůž

Hodí se vždy, když potřebujete mít po ruce další čistý nůž, ať už na maso, ovoce, zeleninu a další suroviny.

Steakový nůž

Musí být ostrý a zároveň lehký, s jemným a tenkým ostřím, aby z krájeného steaku neunikla všechna šťáva.

Krájecí nůž

Hodí se na krájení menší zeleniny či ovoce, a také na okrajování a vykrajování. Díky své drobné velikosti je nůž ideální právě k těmto jemným úkonům.

Jak se o nože postarat

Většinu nožů lze mýt v myčce, šéfkuchaři to však nedoporučují a nože raději umývají ručně ve vlažné vodě se saponátem a po opláchnutí je ihned osuší, což výrazně prodlužuje jejich životnost.

Když se po nějaké době začnou nože tupit, můžete je naostřit buď pomocí klasické ocílky, to však vyžaduje cvik a kdo s ocílkou pracovat neumí, může nože dokonce trvale poškodit. K dostání jsou také elektrické ostřičky, které vaše nože hravě naostří tak, že budou zase jako nové. O tom, jak nabrousit nože i bez brousku, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47