Praktické rady jak vymalovat rodinný dům nebo byt

 Dům 
23. července 2020 08:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Malování už v dnešní době zvládnete sami Depositphotos
Než se rozhodnete, jestli si byt či dům vymalujete sami nebo nakonec přivoláte malíře pokojů, zvažte strávený čas malováním. Například vymalování bytu o velikosti 2+1 nezkušenému malíři trvá přibližně čtyři dny, profesionálním malířům zhruba jeden den. Za profesionální práci malíře si ale připlatíte.

Pokud se rozhodnete šetřit a vymalujete si byt sami, tak v následujícím manuálu vám nastíníme postup od výběru jednotlivých tonů a kvality barev po nezbytnost škrábání a penetrace.

Vyberte si barevné tóny

Menší pokoj, byt a tmavší prostory orientované na sever je vhodné vymalovat světlejšími barvami, aby jste je opticky zvětšili a prosvětlili. Zpravidla jsou v trendu světlé tóny. Studené tóny je vhodné volit pro pracovny a ložnice. Teplé barvy je vhodné volit do jídelen, kuchyní a chodeb.

Omyvatelné barvy

Na našem trhu se vyskytuje široká nabídka barev od těch klasických až po omyvatelné interiérové malířské barvy. Ty jsou vhodné do více namáhaných prostor, například do obývacích pokojů, jídelen, kuchyní, dětských pokojů. Určitě si položíte otázku, co všechno je možné z takové barvy setřít? Odpověď je jednoduchá – téměř cokoliv. S hadrem, vodou a saponátem jde dolů ze stěny kečup, špenát, šmouhy od bot, obrázky namalované voskovkami. Také šmouhy, kvůli kterým byste museli při použití klasických barev brát do ruky štětku a barvu.

Štětka a váleček

Štětcem lépe natřete rohy místností, prostory kolem vypínačů, zásuvek, kuchyňských linek, pro větší plochy je vhodný váleček. Správný výběr válečků závisí na druhu barvy a na hrubosti stěn, které malujete. 

Pečlivost při zakrývání

Často lidé podceňují pečlivé zakrytí vybavení bytu před tím, než začnou s malováním. Je to důležité při použití penetrace, která po zaschnutí nejde odstranit a na povrchu skel a dlažby zanechává skvrny. Je potřeba ji setřít co nejrychleji. Maskovací páska je nevhodnější pro zakrytí okenních rámů, zárubní, vypínačů a zásuvek. Nábytek překrývejte zakrývací fólií a podlahy vlnitou lepenkou. 

Penetrace

Barva vám bude lépe krýt, když použijete penetraci. Ta sjednotí savost podkladu, zpevní různorodé povrchy a zároveň zvyšuje přilnavost nátěrů. Penetrace je nezbytná při malování dosud nenatřených povrchů po štukování, tmelení, opravách. Dále na plochy, které byly zbaveny starých maleb oškrábáním. U problematických povrchů je nutné použít penetraci hloubkovou. Fungicidní penetraci používejte u povrchů, kde se vyskytuje plíseň. 

Jak můžete tmelit

Práškový tmel používejte k vyspravení nerovností a děr. Akrylátový tmel je vhodný k opravám prasklin v omítkách, na stěnách u oken a dveří nebo spár mezi sádrokartonovými deskami a minerální omítkou.

Důležité je malovat ve směru hodinových ručiček

Při samotném malování je správný postup v místnosti po směru hodinových ručiček a z rohu. Začíná se stropem a potom přijdou na řadu stěny. Nejdříve natřete detaily štětcem a následně válečkem plochy.  Nátěr aplikujte ve dvou vrstvách, ale na podklady podobného odstínu postačí jeden nátěr. Další vrstvu naneste po zaschnutí nátěru, po dvou až osmi hodinách. Dále čtěte: Chystáte se malovat? Rady, jak to zvládnout na jedničku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008