Pohoda těla, klid mysli. V českých interiérech se objevuje eskapismus

 Dům 
01. září 2020 09:00 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vypnout mobil i hlavu, to je podstatou trendu Depositphotos
Lenošení je v současné hektické době téměř zapovězeným stavem a je považováno spíše za synonymum pro lenost či prokrastinaci. Přitom potřeba odpočinku či populárněji řečeno relaxace je nanejvýš důležitá. A právě takovému domácímu útěku do vlastního klidného prostoru se nyní populárně říká eskapismus.

Eskapismus nemá žádná pevná pravidla, primárním znakem je navození relaxace dle individuálních preferencí každého jednotlivce.

Únik z hektické reality

Jak už z angličtiny převzatý název napovídá, eskapismus vychází z výrazu escape, což česky znamená únik. V tomto případě se jedná o únik od spěchu a všeho, co s sebou přináší současná uspěcháná doba a moderní technologie. Místnost či koutek zařízený v duchu eskapismu má proto navodit pocit bezpečí a klidu, kde by vás nemělo nic rušit.

Pohoda těla, klid mysli

V této místnosti by neměla být televize, počítač či podobné technologie moderního světa. Maximálně s výjimkou kvalitní zvukové aparatury. Místnost či její část by v duchu eskapismu měla být vybavena pouze útulnými bytovými doplňky a nábytkem, které vám alespoň na chvíli pomohou uvolnit se a navodit pohodovou atmosféru. Při zařizování proto sáhněte například po koberci s vysokým vlasem, pohodlném gauči či lenošce, výborným doplňkem jsou sedací pytle či vaky, po nichž se můžete bez uzardění válet, číst si knížku nebo na nich prostě jen usnout.

Hudba je vítaná

Budete-li si takový koutek v domě či bytě zařizovat, rozhodně do něj nemusíte investovat celé jmění. Nemáte-li k dispozici pohodlnou pohovku nebo velký sedací pytel, bohatě postačí, pokud svůj koutek vybavíte plédy, dekami či starými polštáři, které vám umožní pohodlné sezení či ležení. Spojujete-li si relaxaci s příjemnou hudbou, pak si do místnosti nainstalujte například pozapomenutý gramofon. Při přehrávání starých desek zažijete nostalgii, která vám dá zapomenout na starosti všedních dnů.

Chlupatí kamarádi vítáni

Požadovanou atmosféru pomohou dotvořit vonné tyčinky, svíčky či lucerna, pár fotografií z dětství nebo oblíbené dovolené a klidně třeba plyšové zvířátko, které milujete od dětství, a na které se prozatím chodíte dívat jen do skříně. Cítíte-li se v jeho přítomnosti dobře, vytáhněte jej a choďte se s ním pravidelně mazlit, uvidíte, jak vám to zvedne náladu. Můžete klidně sáhnout po staré péřové duchně po babičce, kterou už nevyužijete v ložnici, ale pro občasné lenošení během dne se bude rozhodně hodit.

Pokud se budete chtít v tomto svém relaxačním koutku obklopit pokojovými rostlinami, můžete se inspirovat v našem dalším článku. Přečtěte si, které pokojovky mají léčivé účinky. Ovšem zapomeňte na to, že budete v tomto pokoji či koutku pracovat nebo cokoliv tvořit. Myslete na to, že se jedná o zákoutí určené výhradně k odpočinku a načerpání nových sil. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum