Údržba rychlovarné konvice. Vodní kámen lze odstranit snadno a šetrně

 Dům 
11. února 2021 08:48 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Množství vodního kamene v rychlovarné konvici, závisí především na tvrdosti vody Depositphotos
Snad každý používá rychlovarnou konvici denně, většinou i několikrát. S čištěním to však bývá o poznání horší. Přitom právě tento spotřebič je velmi náchylný ke vzniku vodního kamene.

Množství vodního kamene, který se vytvoří v rychlovarné konvici, závisí především na tvrdosti vody. Čas od času se však musí čištění konvice věnovat každý. Vodní kámen lze přitom odstranit i vcelku snadno a šetrně, pouze s použitím běžných věcí, které má doma každý.

Čištění je opravdu důležité

Čištění konvice by se měl každý věnovat alespoň jednou za čas. Nejenom že jsou nánosy vodního kamene nevzhledné, což je problém obzvláště u skleněných konvic, vodní kámen může také znehodnotit vzhled i chuť vašich nápojů. A nikdo si jistě nechce zkazit požitek z ranní kávy tím, že mu v ústech ulpí kousek vodního kamene.

Vodní kámen má navíc i neblahý vliv na samotnou konvici. Nános vodního kamene například sníží efektivitu ohřevu vody. Než tedy voda projde varem, počkáte si o něco déle a ve výsledku se vám to může taky pěkně prodražit. Navíc tím, že nános kamene na dně konvice oddělí topnou spirálu od vody, může dojít k přehřátí a pokažení konvice.

S octem raději opatrně

Skvělý pomocník v boji proti vodnímu kameni je ocet. Stačí, když do konvice nalijete dvě deci octa a po horní rysku dolijete konvici vodou. Pak jen necháte roztok převařit, vylijete ho pryč a konvici pořádně opláchnete. Nakonec ještě jednou převařte v konvici čistou vodu.

S octem ale buďte v případě rychlovarné konvice opatrní. Pokud ho použijete moc, může vám poškodit topnou spirálu a konvice bude na vyhození.

Kyselina citronová

S vodním kamenem si zvládne poradit i kyselina citronová, která je oproti octu o poznání šetrnější. Navíc nemá jako ocet tak výrazné aroma. Stačí, když naplníte konvici vodou a přidáte jednu lžíci kyseliny citronové a necháte povařit. Pak nechte směs v konvici ještě tak hodinu odstát a stejně jako v případě čištění octem propláchněte a pro jistotu nechte v konvici převařit ještě jednu dávku čisté vody.

Tím, že je kyselina citronová šetrnější než ocet, si však nedokáže poradit s opravdu silnými nánosy vodního kamene. Pokud je tedy vaše konvice dlouho zanedbávaná, kyselina citronová vám moc nepomůže.

Speciální odvápňovač

Pokud si s vodním kamenem v konvici už opravdu nevíte rady, ale nechcete riskovat s větší dávkou octa, můžete se v drogerii poohlédnout po speciálním odvápňovači. Ten seženete za pár korun a vybrat si můžete rovnou ze tří variant – prášku, tekutiny a tablet.

Takový odvápňovač odvede v konvici opravdu dobrou práci, přitom je šetrný, a tak se nemusíte strachovat o poškození topné spirály. Zvolit můžete také odvápňovač, který je biologicky odbouratelný, takže nebude zatěžovat životní prostředí. O dalších možnostech, jak šetřit životní prostředí, se dočtete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít