Elektřina může být dobrým sluhou, ale zlým pánem. Myslete doma na dostatečnou ochranu

 Dům 
11. února 2021 15:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Elektroinstalaci nepodceňujte Depositphotos
Bez elektrické energie se neobejde žádná stavba. Elektřina je jako třeba oheň či voda dobrým sluhou, ale špatným pánem. Elektřině musíte vládnout vy, nikoli ona vám. A to nejde zajistit jinak, než dostatečnou ochranou, opatrností a respektem.

Veškeré elektroinstalace v domě můžete rozdělit na vedení, rozvaděče, domovní spínače a zásuvky. S postupným vývojem technologií a designu se do vašich domácností dostaly takové novinky jako bezdotykové spínače, stmívače, bezpečnostní zásuvky a další zařízení. Všechna tato zařízení mají za cíl zvýšit komfort a bezpečnost užívání elektrického proudu. Veškeré práce spojené s elektrickými rozvody musí provádět kvalifikovaný odborník podle platných norem.

Rekonstrukce elektroinstalací

Pokud jsou elektroinstalace staré a nevyhovující, nebude se s vámi bavit v případě požáru ani pojišťovna. K rekonstrukci elektroinstalací přistupujte buď samostatně, nebo při kompletní rekonstrukci bytu či domu. Rekonstrukce elektroinstalací se neobejde bez kvalitního projektu a revize při dokončení prací. Revizní zpráva je dokumentem, který jasně říká, že jsou elektroinstalace v odpovídajícím stavu.

Moderní centrální proudové chrániče dokážou obnovit elektřinu v okruhu, pokud jsou veškeré parametry opět v požadovaném stavu. Začne vám znova fungovat například lednička. Pouze na základě revizní zprávy pak zapojí energetická společnost elektroměr. Při rekonstrukci bytu či domu vycházejte i z architektonického návrhu, který řeší rozmístění spotřebičů, osvětlení, čemuž by mělo odpovídat rozmístění zásuvek a vypínačů. Kontrola elektroinstalací je po jejich dokončení a před provedením revize zásadním krokem. Kontrola musí proběhnout ještě před tím, než pokryjete stěny omítkou nebo dlaždicemi.

Bezpečnostní zásuvky, bezdotykové spínače, stmívače

Bezpečnostní zásuvky, jsou vlastně zásuvky s proudovým chráničem, jakmile proudový chránič zjistí, že z obvodu uniká proud, napojení se okamžitě vypne přímo v zásuvce. Dalším bezpečnostním opatřením jsou zásuvky s krytem. V moderním provedení vypadají na první pohled jako vypínače. Instalují se v hygienických místnostech. Fungují na principu snímače pohybu, který reaguje na infračervené záření, jež z vašeho těla vychází. Snímač automaticky zapne světlo, jakmile zaregistruje vaše tepelné záření. Velmi vhodné jsou na zahradu, zaregistrují pohyb nevítaného návštěvníka. 

Nekrotíte pouze elektřinu, ale i její spotřebu

Nové LED zdroje světla snižují spotřebu elektřiny. Nabízené jsou v podobě panelů, žárovek, nebo bodových světel. Jejich cena za poslední dobu výrazně klesla. Mají též dlouhou životnost. Stejně tak je vhodné vyměnit staré elektrospotřebiče za úsporné. Pračky, ledničky, mrazáky, elektrické sporáky, myčky nádobí jsou dnes běžně nabízeny v třídě A+++. Dále čtěte: Co všechno dokáže inteligentní dům.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod