Výborné sladké jahody vypěstujete v truhlíku snadněji než některé balkonovky

 Dům 
19. března 2021 08:04 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jahody v truhlíku bývají krásným dekorativním prvkem Pixabay
Toužíte si na svém balkonu nebo terase vypěstovat jahody? Není to nereálné. Stačí vybrat správnou odrůdu a dopřát jim vhodné podmínky.

Na balkon nebo terasu nepatří vždy jenom okrasné květiny. V truhlících vám mohou zvesela růst i bylinky, ale také jahody. Není to vůbec složité, navíc při vhodném zvolení odrůdy je to dokonce snažší než pěstování některých balkonovek. Kromě toho jsou také krásným dekorativním prvkem.

Stáleplodící 

Odrůd jahod je celá řada, ale ne každou můžete pěstovat v truhlíku. Jahodník, který chcete mít na balkonu nebo terase, by neměl být příliš velkého vzrůstu, protože by se vám do truhlíku vůbec nemusel vejít. A aby vám skutečně dělal parádu, je potřeba zvolit takovou odrůdu, která vám bude plodit opakovaně. Díky tomu můžete jahody sklízet od konce května až do září, ideálně nepřetržitě. Zda je umístíte do závěsného květináče nebo truhlíku, už záleží jenom na velikosti vašeho balkonu.

Vyzkoušené odrůdy

Co se týká jednotlivých druhů jahod, tak vyzkoušená odrůda je Rujana. Jde o druh jahodníku, který má plody velikostí připomínající lesní jahody. Velkou výhodou je jeho nenáročnost, vysoká odolnost vůči plísním, slunečnímu úpalu a při dobré půdě i vysoký výnos. Skvělou odrůdou, která se hodí do truhlíků, je Temptation. Tento jahodník má plody na dlouhých výhonech, takže se často označuje jako převislý jahodník. Na sladké aromatické plody se můžete těšit od června až do začátku září. Chybu neuděláte ani převislými odrůdami Mara de Bois, Maranell. Pokud toužíte po velkých plodech, pak vsaďte na Diamante nebo San Andreas, které se vyznačují velkými plody s úžasnou vůní a chutí. Sáhnout můžete také po odrůdě Albion, Ostara nebo Selva. K netypické odrůdě patří Yellow wonder, které mají neobvykle žluté plody.

Základem je kvalitní půda

Nejvhodnějším obdobím pro výsadbu jahod je podzim nebo jaro a dopřejte jim slunné stanoviště. Abyste se opravdu dočkali vysokého výnosu, potřebujete mít co nejkvalitnější substrát. Ideálně takový, který je namíchaný s kompostem nebo starým hnojem (lze jej koupit také granulovaný). Další složkou by měla být rašelina, která  slouží k zadržování vody. To vše smíchané v poměru 1 díl zeminy, 1 díl rašeliny a jeden díl kompostu. Snažte se také co nejméně hnojit umělými přípravky, protože, ruku na srdce, takové plody byste asi nechtěli dávat vašim dětem. Jahody můžete přihnojovat i přírodním způsobem, například minerálkou nebo vodou z brambor. Více jsme psali zde.

Hodně vody

Pamatujte, že jahody potřebují za teplých letních dní mnoho vody. Zálivku provádějte vždy do misky nebo opatrně do truhlíku, ale nikdy ne na listy. Zálivku pravidelně opakujte podle potřeby. Totéž platí nejen v létě, ale i v zimě. Jahody jsou “trvalky” a v truhlících mohou přezimovat. Na jaře obměňte půdu a pokračujte v pěstování. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47