Nastal čas na instalaci sítí proti hmyzu. Zvolte správný typ do oken i do dveří na balkon či terasu

 Dům 
29. června 2020 12:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pořiďte si síť a komáři nebudou mít šanci Depositphotos
Už je to tady zase. Jakmile si rozsvítíte lampu a chystáte se pustit do čtení napínavé knihy, začne okolo vás poletovat otravný hmyz. Ideálním řešením jsou okenní sítě proti hmyzu.

Před výběrem samotné sítě je potřeba znát požadované rozměry. Základem je správně vyměřit šířku a výšku vnitřního rámu okna, do kterého se bude síť vkládat. Rozměry je vhodné měřit z místnosti. Otevřete okno a změřte rozměry v otvoru okna, měřte na hraně otvoru. Dalším nepostradatelným údajem je hloubka rámu okna, včetně gumového těsnění. Hloubka rámu udává výšku otočných držáků, kterými je síť na okně přichycena. Měřte včetně gumového těsnění, které při měření trošku zmáčkněte, jedině tak bude síť dobře držet v okně. Pokud si na měření netroufáte, lze si pozvat odborníky.

Zavěšená na panty

V případě, že pořizujete síť do dveří na balkon nebo terasu, je dobré zvolit síť pantovou. Otevírací dveřní sítě proti hmyzu jsou zavěšeny na pantech a otvírají se stejně jako dveře. Síť je navíc po obvodu opatřena těsnicími kartáčky, aby se dovnitř nedostala ani muška. Do oken, která používáte pouze k větrání, naopak stačí síť pevná. Montuje se z vnější strany okna, tudíž s ní nelze libovolně manipulovat. Výhodou je možnost instalace sítě i na atypicky řešená okna.

Pokud máte na parapetu za oknem kytky, volte raději rolovací síť. Tento typ je určen převážně pro montáž do svislých oken a může být montován přímo na okno nebo na integrované prvky protisluneční ochrany – okenice, rolety a rafstory. Pro alergiky využijte speciální protipylový druh síťoviny zabraňující vniknutí alergenů do místnosti. Pokud máte domácí mazlíčky a malé děti, zvolte raději zesílenou síťovinu se zvýšenou pevností.

Jaký materiál?

Co se týče materiálu, rámy jsou většinou hliníkové a dostupné v několika barevných provedeních. Samotná síť se vyrábí z poplastovaného skelného vlákna v několika barvách. Nejčastěji se setkáte s provedením v bílé, černé a šedé barvě. Jak se zbavit otravných komárů, jsme psali zde.

Velmi oblíbená je také varianta s upevněním na suchý zip. Ten se připevní k rámu okna a na něj se pak přilepí odolná síť. Pokud máte okna atypických rozměrů, nebo jste jen vybrali špatnou velikost sítě, můžete ji jednoduše ustřihnout do požadovaného tvaru. Výhodou je, že síť a suchý zip nemusíte mít v okně po celý rok, ale lze je kdykoliv odstranit. Suchý zip se dá po sezoně snadno odstranit bez zanechání zbytků lepidla, síť vymáchat ve vlažné vodě, usušit a uložit na příští rok.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve