Jak poznáte, že je kočka březí?

 Mazlíčci 
10. května 2017 20:45 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Pokud je vaše kočka plodná a v poslední době hárala, je možné, že otěhotněla. Shutterstock
Kočka může být březí až čtyřikrát do roka. Jak ale poznat, že je zrovna ta vaše kočka březí.

Těhotenství u koček většinou trvá zhruba 9 týdnů. To, že je kočka těhotná, poznáte podle fyzických změn a změn chování velmi brzy po oplodnění.

To, že je kočka březí, poznáte podle některých příznaků. Nejdříve si asi všimnete, že přestala mít říji. Dalším znakem, který se objeví hned na počátku, je zvětšení bradavek, které získají tmavší, červenou barvu. Březí kočka také více jí a může trpět „ranní nevolností“. Po pěti týdnech již bude patrné zvětšené břicho, které se bude dále zvětšovat až do porodu.

Kočce se začne zvětšovat bříško. Břicha se však nedotýkejte, aby nedošlo k poranění nastávající matky nebo nenarozených koťat. Zvětšené břicho může mít i jiné příčiny, takže bedlivě sledujte, zda kočka nemá příznaky nějaké choroby. Pokud se vám něco nezdá, poraďte se s veterinářem. 

Březí kočka postupně přibere 1-2 kg (podle počtu koťat, které čeká) – přírůstek váhy je přesvědčivou indicií, že kočka je gravidní.

V pozdějším stádiu březosti mají kočky zvýšený apetit, což také přispívá k váhovému přírůstku. Větší chuť k jídlu nicméně může být i důsledkem červivosti či jiné choroby. Požádejte proto veterináře, aby zjistil, oč se v tomto případě jedná.

Kočka může začít projevovat mateřské instinkty, například tak, že více přede, chce se častěji mazlit a vyžaduje od vás více pozornosti.

To, že je vaše kočka těhotná, budete schopni s jistotou říci až kolem jednadvacátého dne po páření.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod