Jak odnaučit psa štěkat

 Mazlíčci 
04. dubna 2017 19:08 / Marie Popelková
  39
📷
1 fotografie v galerii
Problémem se to stává až ve chvíli, kdy pejsek štěká z nudy nebo ze strachu. Shutterstock
Opakuje se to každý den – jakmile zabouchnete dveře bytu, váš pes vyčká, až vás neucítí za dveřmi a pak spustí svůj každodenní koncert. Naštvaní sousedé vám na dveřích nechávají vzkazy, stěžují si správci domu… A vy jste bezradní...

Psi štěkotem reagují na různé zvuky či pachy, často štěkají i kvůli samotě. Zbavit je této úzkosti z odloučení ale není jednoduché.

POVEL TICHO

Pokud pes neustále a bezdůvodně štěká, bude pro vás povel „Ticho!“ opravdu důležitý. K uklidnění psa použijte vždy stejný povel, pes by jinak mohl být různými povely zmatený. Vhodné je také psovi po vyřknutí povelu sevřít na několik minut tlamu prsty.
Cílem při výchově by tedy mělo být štěkání omezit, ne jej úplně odstranit. Je vhodné učit psa povel „ticho“ už od štěněte. Zpočátku dovolte štěkajícímu štěněti, aby samo přestalo, po posledním štěknutí řekněte příjemným hlasem „ticho“.
Pokud naopak chcete u psa upevňovat obranné štěkání, dejte dospělému psovi najevo radost z jeho hlasitých projevů, můžete ho třeba pochválit slovním spojením „šikovný pejsek“. Až teprve po chvilce vydejte povel „ticho“.

CVIČENÍ

Pro začátek zkuste takové malé cvičení. Odcházejte na kratší dobu pouze za dveře či k sousedům a po pár minutách se vraťte a pejska pochvalte a odměňte za klid. Postupně tuto časovou prodlevu prodlužujte. Odejděte z bytu, ale nedovřete dveře a vraťte se. Pejska, který neštěká ani nekňučí, odměňte. Po několika pokusech pes pochopí, že se nemusí bát. Pak můžete klidně odejít na minutu, na deset minut, na půl hodiny, až si váš mazlíček úplně zvykne. 

HRAČKY

Klasickým uklidňovacím prostředkem jsou pamlsky nebo oblíbené hračky psa. Ty jsou vhodné pro krátkodobé uklidnění, protože pes si na ně velmi rychle zvykne (zejména na pamlsky) a pak se jich bude štěkotem neustále dožadovat. Můžete psovi také pořídit nějakou kost na kousání, aby se nenudil. Použijte klidně i hračky. Dnes na trhu existují i inteligentní hračky, které většinou ukrývají pamlsky, a pejsek musí přemýšlet nad tím, jak se k nim dostane. To ho alespoň na chvíli zabaví.

OBOJKY

Antištěkací obojky můžeme nalézt na trhu již několik let. Obojek funguje na principu vibrace hlasivek, nereaguje na zvuky. To znamená, že tento obojek nemůže v žádném případě spustit jiný pes, který vedle psa s obojkem štěká. Právě proto musí mít pes obojek nasazen na hlasivkách, aby přijímač správně vyhodnocoval jeho štěkání. Obojek musí být zároveň dostatečně utažen, aby se na krku psa nemohl posouvat, ale zároveň nesmí psa škrtit. Aktivuje se samočinně při štěkání, popřípadě vytí či vrčení psa.
Mezi hlavní výhody obojku patří jeho snadná použitelnost, kompaktnost a voděodolnost. Díky ergonomickému designu a nízké hmotnosti je možné jej použít i pro psy menších plemen.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve