Cpát do psů pamlsky nemusí být vždycky jenom na škodu

 Mazlíčci 
11. července 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý majitel psa chce svému chlupatému kamarádovi občas trochu přilepšit. Shutterstock
Chcete svému pejskovi občas nabídnout nějakou tu dobrůtku? Určitě můžete, na tom není nic špatného, vždyť i vy si občas ke kávě dáte něco sladkého. Ale dejte tomu řád. Krmit psa každý den pytlíkem psích dobrot nebo piškotů může mít negativní dopady na váhu a zdraví psa.

Kolik tedy čeho dávat, aby si pejsek zamlsal, ale zbytečně nepřibíral?

Psa nekrmte jídlem pro lidi

Vaše jídlo je jen vaše. Psu ho nedávejte. Jídlo, které je určeno pro vás, obsahuje látky, na které pes není přizpůsobený a mohou mu způsobit přinejmenším střevní potíže. Tak třeba spousta lidí dává psům vylízat talíř od guláše a trošku jim tam nechá, ať má pejsek také radost se života. Ale v guláši je cibulka smažená na oleji, spousta koření a soli. Pro psa toto jídlo není vhodné a rozhodně mu jím nepřilepšíte, ba naopak.

Chrupavky od kuřete vařeného ve vodě mu ale klidně dejte. Někteří psi také milují syrovou zeleninu, jako třeba mrkev nebo okurku, se kterou rovněž nic nezkazíte.

Trénujte se psem

Chcete-li psu dávat nějaké pamlsky, nedávejte mu je jen tak, ale použijte je jako odměny při tréninku. Psi plní povely rádi a když budou vědět, že po správném chování následuje odměna, budou s vámi rádi spolupracovat a brzy se naučí základní poslušnosti. Později klidně můžete začít učit i různé triky, které psa zabaví a vy s nimi budete bavit své blízké.

Pozitivní motivace

Někteří psí páníčci trénování psů a vyžadování poslušnosti odmítají. Zastávají názor, že nechtějí psu přikazovat, že ho mají na mazlení. Základní psí povely jsou ale především pro bezpečnost psa. Když se pes neumí vrátit nebo zůstat stát, jak ho pak ochráníte před jedoucím autem, cyklistou nebo mu zabráníte, aby přeběhl přes silnici na vedlejší chodník, na kterém jde jiný pes? Proto se psy cvičte a za jejich úspěchy je odměňujte. Budete rádi, že můžete pejskovi něco dát beztrestně a ještě ho něco naučíte.

Odměňujte ale nepřecpávejte

Když psu podáte nějaký pamlsek, ať už jsou to psí sušenky, chrupavky z vařeného kuřete nebo kousek sýra, dejte mu o to méně jídla k večeři, nebo mu alespoň dopřejte více pohybu. Když jíte a pes na vás upřeně zírá, rozhodně to není proto, že je hladový. Nemusí vám ho být líto. Téměř každý pes dokáže sníst tolik, kolik mu nabídnete. Tím spíš pokud se jedná o něco jiného, než co nachází každý večer ve své misce. Je to jeho instinktivní chování a neví, kdy má dost.

Dopřejte mu dostatečný pohyb

Na pohybu totiž také záleží. Když si naplánujete desetikilometrovou procházku, klidně na ní pejska odměňujte za poslušnost víc, než když prší a sedíte doma na gauči, nebo jste v práci a pes spí celý den doma. Za procházku pejsek energii z pamlsků vyběhá a večer mu můžete dát s klidnou hlavou standardní dávku krmiva.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod