Péče o srst jorkšíra není tak složitá a zvládnete ji sami

 Mazlíčci 
06. srpna 2018 08:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jorkšír je milý a přátelský Pixabay
Oblíbeným psem poslední doby je jorkšírský teriér. Je malý, milý, přátelský a má ho kde kdo. Víte však, jak se starat o jeho srst, jak často ji česat a jak ji stříhat?

Málokdo ví, že typickým znakem jorkšíra je dlouhá, hebká a lesklá srst. Obvykle se totiž venku s takovými psy nesetkáte a pomalu každý jorkšír má srst krátkou nebo ji má delší nechanou jen na některých místech.

Denní česání

Mít psa s dlouhou srstí ale není nic náročné, pokud má váš mazlíček srst kvalitní a nechcete ji udržovat v nějaké výstavní kvalitě. Stačí ji jedenkrát denně vyčesat, u některých to dokonce stačí udělat jednou za tři dny.

Počítat musíte ale také s koupáním. Provádí se zhruba každé tři týdny nebo alespoň každých šest týdnů. Obecně lze říct, že musíte svého miláčka alespoň jednou za měsíc vykoupat. Používat byste měli přípravky i kondicionér, který dodá jeho srsti vše potřebné.

Pokud byste chtěli psa výstavního, jeho srst se musí napouštět olejem a balit do balíčků, aby se nepoškodily konečky. Na ulici pak taková zvířata nosí lehký obleček, který brání rozbalení balíčků. Většina lidí se však s ničím takovým nechce párat, takže vám postačí pes, který výstavy oželí.

Upravit si psa můžete i sami doma. Nejlépe uděláte, když ho postavíte například v koupelně na pračku. Z ní by neměl seskočit, takže bude spíš ochotně spolupracovat. Pokud ho budete stříhat, klidně ho můžete odměnit za to, jak trpělivě drží.

Strojek a fén

Dávejte si pozor na to, že některým psům vadí zvuk holicího strojku nebo fénu. Proto jim raději nového pomocníka dejte očichat a zapněte ho ve větší vzdálenosti a pak přibližujte. Například u uší dělejte časté pauzy a nezapomeňte na pamlsky.

Psa můžete ostříhat, jak se vám to bude líbit. Můžete mu jen zastříhávat dlouhou srst, ale také ho třeba vyholit a nechat mu jen maličko delší některé části jako například tlapky nebo hlavu. Vystříhat můžete chlupy mezi polštářky tlapek, kolem očí, ale také v okolí konečníku. Jak naučit psa aportovat se dozvíte v našem jiném článku.

Než se však pustíte do stříhání sami, je fajn, když na první stříhání navštívíte salon. Přece jen se podíváte, jak se to dělá, a budete hned o něco chytřejší. Můžete si také nastudovat úpravu drápků případně péči o chrup, takže už to pak zvládnete doma jako odborníci.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008