Křeček zlatý je skvělý kamarád pro děti

 Mazlíčci 
01. března 2018 10:42 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dá se dobře ochočit, zachováte-li určitá pravidla Shutterstock
Křeček zlatý je jedním z nejoblíbenějších domácích zvířat. Pokud se pro něj rozhodnete, budete mít doma skvělého kamaráda pro děti.

Křeček zlatý byl poprvé vědecky popsán v roce 1839. Poté se pro výzkumníky na 100 let jakoby ztratil. Teprve v roce 1930 se podařilo zoologovi Aharonimu odchytit samičku s osmi mláďaty.

Křeček se rychle množí

Tři zvířata přežila transport na Hebrejskou univerzitu v Jeruzalémě, kde se z nich za jediný rok podařilo odchovat asi 300 křečků. Z laboratoří se křečci dostali postupně do domácností.

Zlatá barva, která mu dala jméno, postupně mizí a objevují se nejrůznější barevné varianty. Vedle normálních krátkosrstých byli vyšlechtěni také křečci dlouhosrstí a kudrnatí.

Křeček je samotář 

Křečci jsou od přírody samotáři, proto je nejlepší chovat každého ve vlastní kleci. Pokud byste raději měli více hlodavců, zkuste mastomyš, o které jsme psali zde. Křečci se se stejným pohlavím nesnesou. Pouze v době páření jim nezbude nic jiného, než přijmout na krátkou dobu partnera.

Křeček zlatý se ale dá dobře ochočit, zachováváte-li určitá pravidla. Jedná se o nočního tvora, proto ho nikdy nebuďte přes den jenom proto, že si s ním chcete hrát.

Křečci jsou k lidem přátelští

Počkejte, až se večer probudí, postará se o svoji toaletu a vyleze z hnízda. Pak ho můžete zvednout z klece, nechat proběhnout po stole nebo dokonce v nějaké menší místnosti.

Křeček rád běhá a když už ho to nebaví, někdy i přiběhne, nechá se hladit, chytit a odnést zpátky do klece. Většinou jsou k lidem přátelští a jen zřídka kousnou.

Křeček potřebuje klidné místo ke spaní

Křečka můžete ubytovat v kleci či ve skleněném akváriu. Dno posypte kukuřičnou drtí nebo hoblinami. Křeček potřebuje klidné místo ke spaní. Může to být domeček, ale stačí i vyšší vrstva hoblin, sena a třeba ubrousků, kde si sám vybuduje hlubokou noru.

Jsou to velice čistotná zvířátka. Nikdy si neudělají záchod na místě, kde spí. Chodí poctivě do jednoho rohu. Křeček má rád pohyb, takže v kleci ocení například kolo na běhání. Do skleněného akvária dejte křečkovi větvičky, kameny či natažený provaz, po nichž může šplhat.

Křeček, který se nenudí, žije déle

I u křečků platí, že nechtějí život jen tak proležet. Jsou zvědaví, proto je často berte ven a hrajte si s nimi. Sedět celý večer v prázdné kleci nikoho nebaví.

Základním krmivem pro křečky je směs zrní. Můžete si ji namíchat sami nebo koupit již hotovou v obchodě s chovatelskými potřebami. Přidat můžete kousky ovoce a zeleniny a dvakrát týdně i nějaké bílkoviny. Samozřejmostí je přístup k čisté vodě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47