Chodíte běhat sami? Zkuste to se svým psem

 Mazlíčci 
26. července 2019 19:17 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Běháním prospějete sobě i svému psovi Depositphotos
Chodíte rádi na procházky s vaším psem? Co tak zkusit společné běhání známé jako canicross? Budete z toho mít prospěch oba.

Běhání je sport vhodný i pro úplné začátečníky. A prakticky vás nic nestojí, pokud máte doma pár vhodných tenisek a nějaké to sportovní oblečení. Běh navíc přináší celou řadu benefitů. Nejen, že posiluje psychickou i fyzickou kondici, ale zlepšuje kardiovaskulární systém, zrychluje metabolismus a zlepšuje funkci imunitního systému. Při běhu se rovněž vyplavuje hormon  „štěstí“ (tzn. endorfin), který skvěle odbourává stres a navozuje pocit pohody. Stejně, jako má běh blahodárné účinky na zdravého člověka, skvěle působí i na zdraví psů. Tak proč to nezkusit?

Štěňata nejsou vhodná

S běháním počkejte, jestliže jste si pořídili štěně. Svaly mladšího psa se totiž ještě stále vyvíjí a nedokáží dostatečně podporovat kosti, a tak by se mohlo stát, že si štěně během běhu ublíží. Počkejte, než bude mít pejsek alespoň devět měsíců, ideálně rok. 

Nepřetěžujte jej

Psi jsou od přírody přirozenými běžci, a když běhají, je to hlavně pro jejich zábavu. A toho si buďte vědomi. Narozdíl od vás ne­chtějí zhubnout, uběhnout maraton ani být nejrychlejší. Proto, pokud se rozhodnete pro běhání se psem, musíte na to jít pozvolna a vždy sledovat celkový stav vašeho čtyřnohého kamaráda a nepřetěžovat ho. Ani vy neuběhnete hned napoprvé deset kilometrů. Zpočátku dělejte i kratší přestávky, během kterých si může odpočinout a napít se. Vodu proto berte pravidelně s sebou. Stačí menší lahev. Nejlepší doba pro běhání se psem je ráno a večer, kdy jsou teploty příjemnější.

Vhodná strava

Běhat s plným žaludkem by neudělalo dobře ani vám, natož vašemu psovi. Proto jej nekrmte alespoň jednu hodinu před během. Pokud běháte se svým psem pravidelně, upravte mu stravu, která je určena pro psy s vysokým výdejem energie.

Bez vodítka ani ránu

Při společném běhání mějte svého čtyřnohého parťáka na vodítku. Předejte tak zbytečným konfliktům s okolím i policií. Pořiďte si třeba hands-free vodítko, díky němuž budete mít ruce volné. Pro všechny případy vašeho psa vybavte obojkem se známkou a kontaktními údaji pro případ, kdyby se ztratil.

Dejte mu odměnu

Po každém tréninku psa pochvalte, nechejte jej chvíli odpočinou a pak mu dejte čerstvou vodu. Nezapomeňte chlupáče také zkontrolovat, zda nemá poraněné tlapky a prohlédněte srst, jestli se v ní nenacházejí klíšťata nebo jiní paraziti. A hlavně, dejte mu nějakou odměnu v podobě jeho oblíbeného pamlsku nebo mu upečte speciální psí sušenky, o který jsme psali zde. I díky tomu se bude zase těšit na další společný trénink s vámi.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve