Německá doga patří k největším psům na světě, má však přátelskou povahu

 Mazlíčci 
01. srpna 2019 11:24 / Marie Popelková
  1
📷
7 fotografií v galerii
Německá doga je obr mezi psy Shutterstock
Leckomu může německá doga nahánět strach a není se čemu divit. Je to jeden z největších psů na světě. I přes svůj vzhled má ale přátelskou povahu, a je považována za vyrovnaného a klidného psa.

Není dobré si pořizovat dogu do malého bytu. Nejvíce jí vyhovuje rodinný dům se zahradou, kde má prostor. Pes ale není rád sám a často vyhledává blízkost majitelů. Je příjemným společníkem. Přestože má klidnou povahu, není submisivní.

Přátelský pes

I když pes vypadá hrozivě a kolemjdoucí se ho budou bát, nesmíte se nechat odradit. Raději psa pevně držte, pokud jde kolem nějaký jiný pes, abyste se zbytečně nedostali do potyčky. Jakmile se ale ostatní lidé i psi s dogou seznámí, uvidí, že je doga přátelská.

Na druhou stranu lidé dogu záměrně volí jako hlídacího psa. Zlodějům nebo nezvaným návštěvníkům může takový obr za plotem nahnat pořádný strach, přestože neštěká, a často ani nevrčí. Obecně je doga považována za mírumilovné zvíře, které není nijak zvlášť agresivní nebo útočné.

Proto jsou německé dogy považovány také za rodinné psy. S dětmi si rozumí, hrají si s nimi. Je však potřeba dávat pozor, aby malé dítě psa například netahalo za ocas, nesahalo mu do očí a podobně, protože by se pes mohl ohnat. Lehce by tak mohlo dojít ke zranění, nebo by pak dítě mohlo mít ze zvířete strach.

Doga se může váhou přiblížit až ke sto kilogramům. V kohoutku může dosahovat pomalu k metru výšky. Německá doga má tři barvy. Může být žlutá a žíhaná, černá a skvrnitá, anebo modrá. Kromě toho existuje takzvaný šedý a bílý tygr.

Dlouhé procházky

Doga se v bytě chová klidně a nemá ve zvyku poškozovat zařízení. Určitě je ale pro ni vhodnější dům, který má zahradu. V zimě by ale neměla být celý den venku. Za chladného počasí je potřeba dát psovi deku nebo obleček. Myslete také na to, že plemeno vyžaduje dlouhé procházky.

Péče o srst není náročná. Kartáčováním ji zbavíte nečistot a uvolněných chlupů. Náročnější je koupání, protože je plemeno velké. Zdravé zuby zajistíte pravidelným čištěním. V případě potřeby musíte psovi zkrátit drápky.

Žrádlo častěji

Od útlého věku musíte dogu krmit kvalitním žrádlem. Obzvlášť v období růstu je potřeba dbát na správnou výživu. Doporučuje se kvalitní suché krmivo pro obří plemena, které je složením přizpůsobeno velkým plemenům. Štěňatům dávejte jíst třikrát denně. V období růstu vynechejte fyzické přetěžování. Tím byste pejskovi mohli způsobit zdravotní problémy.

Psa je lepší krmit vícekrát denně po menších dávkách. Německé dogy jsou totiž náchylné k žaludeční torzi, což jim může způsobit velké množství jídla a pití, a také velká námaha. Velikost dávky je závislá na velikosti psa. O vhodných psech pro starší lidi jsme psali zde.

Témata: strava, děti, plemeno, krmivo, srst
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod