Proč vám váš pes neustále chce olizovat obličej?

 Mazlíčci 
07. srpna 2019 10:42 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pes vás může svým olizováním prosit o jídlo  Depositphotos
Pro psy je charakteristické, že svým majitelům často olizují obličej. Pro někoho to může být nepříjemné. Stačí, abyste se ke svému mazlíčkovi naklonili, a hned máte jeho jazyk na své tváři. Zajímá vás, proč to dělá?

Pejsci rádi olizují obličej. Vypadá to, že jde čistě o přátelské gesto, ale nemusí tomu tak být vždycky. Váš mazlíček vám tím chce něco říct. Měli byste si však dát pozor na to, co měl v tlamě před tím, než vás olízl. Hlavně štěňata koušou vše, co jim přijde do cesty.

Nedostává se mu od vás dostatek pozornosti

Když vás pejsek olizuje, nemusí to znamenat pouze to, že vás má rád. Reaguje tímto způsobem, i když se cítí osamělý a vyžaduje od vás pozornost. Negativní pocity může vyjádřit i pozitivním způsobem. Přemýšlejte o tom, zda se svým čtyřnohým parťákem trávíte dost času. Pokud si nejste jisti, zda olizování znamená samotu, neodhánějte psa od sebe, ale věnujte se mu.

Chce vás umýt

Možná to někdy tak nevypadá, ale psi jsou poměrně čistotná zvířata. Většina z nich se denně olizuje, aby se očistila. Pokud vám mazlíček často olizuje obličej, může to znamenat mimo jiné, že vás chce umýt. Jde o prostý projev přátelství. Váš pes vám chce udělat službu, abyste už nemuseli večer řešit svoji očistu.

Dobře chutnáte

Pes vás může olizovat jednoduše proto, že mu chutnáte. Jemně slaná chuť vaší pokožky pro něj může být zajímavou novinkou. Štěňata objevují svět. Když okusí chuť vaší tváře, může jim zachutnat a nepřestanou vás olizovat ani v dospělosti.

Žadoní o jídlo 

Štěňata jsou zvyklá olizovat svoji psí mámu, aby jí dala vědět, že mají hlad. Když už matku nemají, dávají signál vám. Připomeňte si, kdy jste svému psovi naposledy dali jídlo. Možná by bylo na čase ho znovu nakrmit nebo mu hodit alespoň nějaký pamlsek. Ideální by bylo krmit psa pravidelně rovnoměrnými porcemi, aby neměl často hlad, nebo naopak nebyl přežraný.

Cítí k vám respekt

Každý pes má rád svého pána, který se o něj dobře stará. Občas má váš čtyřnohý kamarád potřebu k vám vyjádřit svůj respekt. Projevuje ho nejčastěji tak, že vrtí ocasem, tulí se k vám a olizuje váš obličej. Uznává vás za svého pána. V olizování obličeje mu můžete zabránit, ale očichávat okolí ho nechte, aby nebyl frustrovaný.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod