Pudl je veselý a velmi inteligentní parťák různých velikostí i barev

 Mazlíčci 
16. srpna 2019 18:03 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Můžete si vybrat pudlíka z různých barev a velikostí Shutterstock
Hravého a veselého čtyřnohého kamaráda najdete v pudlovi. Můžete si vybrat z různých barev a velikostí. Pes s vámi bude rád sedět na gauči, ale také se hodiny procházet.

Lidé si často myslí, že se pudl hodí jen na výstavy nebo jako elegantní doplněk vážených dam. Opak je ale pravdou. Pudl je pes do nepohody, se kterým můžete vyrazit na dlouhou tůru, zaběhat si, ale také se prodírat lesem.

Velmi inteligentní

Když bude pes se svým majitelem, bude energický, veselý, a je také velmi inteligentní. Díky tomu se snadno učí a výchova by neměla být těžkým oříškem. Stačí se k mazlíčkovi chovat s láskou a pochopením, pak si budete rozumět.

U pudla si můžete vybrat z různých velikostí a barev. Existují čtyři velikosti. Nejmenší je pudl toy, který měří kolem 25 centimetrů v kohoutku. Následuje trpasličí pudl, který má v kohoutku asi 30 centimetrů. Pudl střední má kolem 35 až 45 centimetrů a pudl velký 50 až 60 centimetrů v kohoutku.

Z barev si můžete vybrat psa bílého, černého, hnědého, stříbrného nebo plavého až červeného. Potkat ale můžete i pudla o více barvách. Malého pudla si často pořizují lidé, kteří chtějí skladného psa, aby ho mohli všude nosit s sebou třeba v kabelce. Oblíbený je i u seniorů.

Pudlové rádi vymýšlejí zábavu a majitelé se s nimi nenudí. Nikoho přitom neohrožují a jsou to poslušní psi. Příliš se však nehodí pro chov venku, protože by tesknili po majiteli. Více se hodí do bytu nebo rodinného domu.

Agility i fresbee

Pudl je elegantní a šarmantní plemeno, ale díky lehké postavě a mrštnosti skvěle zvládne i psí sporty jako agility nebo frisbee. Hodí se také na tanec se psem, canisterapii, která se používá pro zlepšení stavu pacientů při kontaktu se psem, ale také pro záchranářský výcvik. Původně byl pudl loveckým psem, takže ho lze využít i k tomuto účelu. Pozor ale na to, aby vám při procházkách nezmizel za zvěří.

Pudl dobře snáší děti. Nemívá problémy ani s ostatními psy nebo dalšími zvířaty. Jen se mějte na pozoru u menších živočichů jako například morče, králík nebo křeček, u kterých by mohl nastat problém.

Pro alergiky

Výhodou plemena je, že jeho kudrnatá srst nelíná. Díky tomu je vhodný pro alergiky. Srst stačí pročesávat jednou týdně. Jednou za čtvrt roku dejte psa ostříhat. Úprava srsti je nutná, aby se nezacuchala.

Pudl žije dlouho. Jedinci se dožívají 15 i více let. Vše ale závisí na poskytnuté péči a stravě. Největším problémem může být u pudla toy, trpasličích a středních pudlů péče o zuby, které se mohou rychle kazit. Proto se nezdráhejte psovi čistit pravidelně zuby kartáčkem se speciální psí pastou. Dávejte mu také dentální pamlsky. U pudla je možný výskyt problémů s kyčelními klouby nebo slepota. O psech pro starší lidi jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008