Víte, jak se u psů projevuje otrava a jak jim správně poskytnout první pomoc?

 Mazlíčci 
19. srpna 2019 09:47 / Blanka Štiková
  0
📷
11 fotografií v galerii
I nejběžnější předměty mohou být pro psa nebezpečné Depositphotos
Dejte pozor na to, aby váš mazlíček nepožil nic z chemických přípravků v domácnosti, jako například nemrznoucí směs do auta, lepidla, čističe, pesticidy, insekticidy, léky a spoustu dalších věcí. Nebezpečné však mohou být i běžné pokojové a zahradní rostliny. Některé pro nás krásné květiny jsou pro psy jedovaté.

Pes může po požití jedovaté rostliny dokonce uhynout. Zavařit pejskovi ale mohou i mince, baterie, modelína či vonné oleje.

Nebezpečné rostliny

Není třeba zdůrazňovat, že je naprosto nezbytné vědět, které rostliny mohou vašemu pejskovi ublížit. Pokud už doma tyto rostliny máte, snažte se je dát alespoň tak vysoko, aby na ně pes nedosáhl. Zvažte také, zda by nebylo bezpečnější se některých těchto rostlin zbavit. V případě koupě nové rostliny se předem poraďte s odborníkem.

Mezi jedovaté rostliny pro pejsky patří: aloe vera, amarylka, amarylis, asparágus, azalka, begonie, blahovičník, blín, brambořík, broskvoň (suché listy a pecky), břečťan popínavý, cibule, dracena, dieffenbachie, eukalyptus (rostlina obsahuje kyanidy), fíkovník malolistý, filodendron, hortenzie, hyacint, jabloň (semena), jmelí, kaučukovník, kolokázie, konvalinka, lilie tygrovaná, lilie velkokvětá, lilkovité rostliny (různé lilky, durman, rulík, blín apod.), lopatkovec, marihuana, meruňka (pecka), monstera skvostná (lidově filodendron), muškát, náprstník červený, narcisy, ocún jesenní, oleandr (silně jedovatý), orientální lilie, orchidej, petrklíč, pivoňka, plamének, prvosenka, rajče (zelené plody, stonek a listy), rododendron, sedmikráska, strelície, škumpa jedovatá, šplhavník (a další příbuzné rostliny), tis, třešeň (pecky a suché listy), vánoční hvězda (poinsettie).

Předměty, které se nacházejí kolem domu

I nejběžnější předměty mohou být pro psa nebezpečné. Jedná se například o mince (obsahují velké množství zinku), naftalínové kuličky, vonné oleje (potpourri), avivážní ubrousky a přípravky do myčky nádobí (obsahují kationtové látky, které mohou způsobit poleptání). Nebezpečí ale mohou představovat i baterie (obsahují kyseliny nebo zásady, které mohou způsobit poleptání), doma vyráběná modelína (kvůli vysokému obsahu soli), sáčky na zahřívání rukou či nohou (kvůli vysokému obsahu železa) či cigarety.

Škodlivé látky jsou v domácnosti všude

Čisticí prostředky

I když některé z čisticích prostředků způsobují pouze mírné zažívací potíže, jiné mohou vyvolat těžké popáleniny jazyka, tlamy a žaludku. Některé čisticí prostředky mohou psa dokonce i zabít.

Pesticidy

To se týká otrávených návnad pro krysy a myši, pastí na mravence a šváby a návnad pro šneky a slimáky. Prostředek na hubení slimáků obsahuje metaldehyd. Jed na krysy obsahuje kumarinové rodenticidy, což jsou jedy blokující vitamín K a vyvolávající těžkou poruchu srážlivosti krve, tedy krvácení a krevní výlevy na všech sliznicích, kůži a ve vnitřních orgánech. Nástup otravy je velice rychlý, jde o silné slinění, třes, ztrátu vědomí, úhyn. Protijed neexistuje, jedinou ochranou je urychlené vyprázdnění zažívadel.

Žádné léky

Řada léků určených člověku může psa zabít. Léky na předpis i ty volně prodejné je nejlépe uchovávat v uzamykatelné skříňce či lékárničce. Před podáváním jakýchkoliv léků zvířatům se poraďte s veterinářem. Nejčastější otravy léky jsou u psů způsobeny analgetiky (léky na bolest) a antipyretiky (léky tlumící horečku). Bohužel jsou často tyto léky pro psy i kočky velmi toxické.

Provozní kapaliny používané v automobilech

Provozní kapaliny používané v automobilech mohou psa zabít. Nemrznoucí směsi a odmrazovače jsou velmi nebezpečné. Sebemenší množství nemrznoucí kapaliny (etylenglykolu - Fridex) může psa zabít. Ovlivňuje nervovou soustavu a způsobuje těžké postižení ledvin. Pes se dále nesmí dostat k motorovému oleji, mazivu, vosku, ředidlu, benzínu, naftě, rozpouštědlům a různým čističům či některým druhům barev a laků. K otravě může dojít nejenom při požití těchto látek, ale také při styku s kůží nebo vdechováním par. Tyto látky obvykle tlumí aktivitu nervové tkáně a mohou vést až k bezvědomí.

Hnojiva, herbicidy nebo insekticidy

Hnojiva, herbicidy a insekticidy uchovávejte na bezpečném místě, kam se pes nedostane. Pes nesmí vstupovat na místo ošetřené těmito přípravky, dokud celá plocha zcela neoschne. Otrava organofosfáty a karbamáty se projevuje silným sliněním, zvracením, průjmem, bolestí břicha, zpomalenou činností srdce, zmodráním, slabostí, třesem, křečemi a paralýzou. Obě skupiny látek se používají jako insekticidy (přípravky určené k hubení hmyzu v jeho různých vývojových stupních) a antiparazitika (látky, které zbavují živočichy parazitů, a to jak vnějších parazitů, tak vnitřních). Jsou vysoce toxické!

Oxid uhelnatý, posypová sůl, bazénová chemie a jed na krysy

Domácí zvířata jsou mnohem náchylnější k otravě oxidem uhelnatým, a proto, pokud budete mít v garáži nastartované auto, tak se vždy ujistěte, že váš pes má volný východ! Příznakem otravy je silná dušnost, kašel, při vyšších koncentracích křeče, případně rychlé upadnutí do kómatu a smrt. Posypová sůl při požití vede k rozvracení minerální rovnováhy v organismu, k otokům, případně i k nervovým příznakům a ke smrti zvířete. Některá bazénová chemie může být silně jedovatá.

Veškeré škodliviny

Jedná se o výpary z čistících prostředků, pesticidů, barev a laků, a také antimikrobiálních a protiplísňových prostředků používaných v klimatizacích, ventilacích, filtrech a zvlhčovačích vzduchu.

Odstraňování barev obsahujících olovo

Olovo po požití vyvolává zvracení, průjem nebo zácpu, ztrátu chuti k jídlu, nekoordinované pohyby, slepotu a dokonce záchvaty. Pes se nesmí dostat do styku s materiály obsahujícími olovo (olovnaté barvy, linoleum, různé tmely apod.).

Jak na pejskovi poznat příznaky otravy?

Příznaky otravy jsou velice různorodé, odvíjí se od typu a množství toxické látky. Je jasné, že pes velkého vzrůstu bude reagovat trochu jinak než pes menší. Sami svého pejska znáte nejlépe, takže i nejlépe vypozorujete, že s ním není něco v pořádku. Většinou můžete pozorovat malátnost, zvracení, průjem, apatii, nechutenství, záchvaty křečí, záškuby, poruchy koordinace, rozšíření či zúžení zornic, zvýšené slinění nebo dušnost. Do organismu se toxická látka může dostat třemi cestami. Kromě toho, že pes toxickou látku sní, jí může také vdechnout nebo s ní přijít do kontaktu tak, že se mu třeba látka vstřebá do kůže.

V první fázi působí jed v místě kontaktu dráždivě. Pak se pomocí krve vstřebává do vnitřních orgánů, které mohou být nevratně poškozeny (záleží na typu a množství jedu). To, že byl váš pes otráven, můžete zjistit klidně až po několika dnech či týdnech.

Jak poskytnout první pomoc při otravě vašeho psa?

Nejdůležitější je minimalizovat vstřebávání toxické látky do organismu, nebo ji co nejdříve deaktivovat a místo neutralizovat. Pokud pes toxickou látku snědl, musí ji co nejdříve vyzvracet. Pokud to neudělá sám, budete mu muset zvracení vyvolat. Vyvolání zvracení po otravě má smysl první 4 hodiny po pozření otrávené látky. Můžete použít látky vyvolávající zvracení: 1) peroxid vodíku (3%) – aplikuje se do tlamy zvířete v dávce 1 - 2 ml/kg hmotnosti psa. Nedojde-li ke zvracení, postup po 10 minutách opakujte. 2) hořčici rozpuštěnou ve vodě či jedlou sodu – podáte na jazyk psa. 3) slanou vodu – 1 - 3 lžíce na 0,5 litru. Pes nic z toho samozřejmě většinou nechce, nedá se ale nic dělat. Pokud se zvracení nepovede vyvolat, je nutné co nejdříve vyhledat odbornou pomoc. Při jakémkoliv podezření na otravu IHNED VYHLEDEJTE POMOC VETERINÁRNÍHO LÉKAŘE! Dále čtěte: Víte, jak moc se váš pes potřebuje hýbat, a kdy už naopak nemůže? Naučte se rozpoznat jeho potřeby.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47