Mnoho potravin je pro vašeho psa jedovatých. Víte o všech?

 Mazlíčci 
20. srpna 2019 14:08 / Blanka Štiková
  0
📷
7 fotografií v galerii
K toxickým potravinám pro psy patří mnohé ovoce  Pixabay
Ne vše, co si dáte k jídlu nebo k pití vy, je bezpečné podávat i vašemu pejskovi. Jsou věci, které mohou vašeho mazlíčka i zabít, nebo minimálně otrávit. Navíc berte v potaz to, že váš pejsek nepřemýšlí nad tím, co smí či nesmí požít, a vše rád zkoumá. Proto bychom měli ohlídat, aby se k němu nedostalo nic jedovatého.

Otravu nejen malých štěňat, ale i dospělých psů mohou způsobit některé potraviny. K toxickým potravinám pro psy patří například: avokádo, cibule, česnek, hrozny a rozinky, kuchyňská sůl, náhradní sladidlo, čokoláda a kakao. Pejsci ale nesmí ani žvýkačky, čaj, sušenky, brambory, pecky třešní či alkohol.

Co pejsek nesmí jíst

1) Čokoláda a kakao

Většina lidí už někdy zaslechla, že čokoláda je pro psy nevhodná. Přesto jim často pár kostiček z tabulky jako pamlsek dopřejí. Zadělávají jim tím ale na problém. Všechny druhy čokolády, dokonce i ta bílá, totiž obsahují látku teobromin, která psy ohrožuje na životě a z jejich organismu se vylučuje jen pomalu. Čokoláda a kakao obsahuje alkaloidy a teobromin, které jsou pro psy ve větším množství jedovaté. Negativně ovlivňují činnost srdce, mozku a ledvin.

Nejnebezpečnější je kakaový prášek, následuje čokoláda s vysokým podílem kakaa (na vaření, hořká). Mléčná a bílá čokoláda je nejméně toxická. Jako smrtelná dávka pro psa je udáváno 159 mg na 1 kg tělesné hmotnosti. U desetikilového zvířete způsobí otravu 200 g kvalitní hořké čokolády nebo 500 g čokolády mléčné. První příznaky otravy se projevují do 6 až 12 hodin, postupně dál dochází k poškození ledvin s projevy zvýšeného močení.

2) Ovoce a zelenina

Avokádo, cibule, česnek, pažitka, pórek, hrozny a rozinky

Avokádo obsahuje jedovatou látku persin, který může poškodit srdce, plíce a jiné tkáně. Jde dokonce asi o nejnebezpečnější ovoce. Avokádo také může způsobit žaludeční potíže, zvracení a v některých případech i zánět slinivky. Příznaky otravy jsou zvracení, průjem, dýchací potíže, zvětšení břicha.

Hrozny a rozinky mohou ve velkém množství způsobit selhání ledvin, ale už i malé dávky mohou být smrtelné. Nejmenší množství, které způsobilo smrt, je jen 8 kousků rozinek. Prvními příznaky jsou časté zvracení, bolesti břicha, nadměrné pití a močení. Do 12 - 24 hodin pak dochází k rozvoji selhání ledvin, pes přestane úplně močit, stává se pomalým a apatickým. Smrt nastává při neléčení za 3 - 4 dny.

Obyčejná cibule a česnek jsou pro psy také nebezpečné, ať už syrové, vařené, sušené nebo třeba namleté ve formě prášku. Cibule obsahuje N-propyldisulfid a alylpropylsulfid, který narušuje červené krvinky a může vyvolat anémii, slabost a dýchací potíže. I malé množství cibule podávané po malých dávkách může způsobit kumulativní poškození. Velké množství česneku představuje stejné nebezpečí jako cibule, protože obsahuje též N-propyldisulfid.

Do stejného rostlinného druhu jako cibule a česnek patří i pažitka a pórek. Otrava se může projevit do 24 hodin, ale i po několika dnech. Příznaky otravy jsou zvracení, průjem, bolest břicha, dehydratace a ztráta chuti k jídlu, bledé sliznice, zrychlené dýchání a tep, letargie, tmavě zbarvená moč, žloutenka a celková slabost. Nebezpečné je ale až pozření množství cibule odpovídající více než 0,5 % váhy zvířete.

Ovoce obsahující pecky

Spolykané pecky mohou ve střevech utvořit blokádu, která způsobí zácpu, a pokud se obtíže neřeší, může dojít až k uhynutí zvířete. Pecky z přezrálých nebo škůdci napadených plodů navíc mohou být poškozené a v trávicím ústrojí se z nich pak uvolní kyanid, prudký jed, který znemožňují využití kyslíku, zvíře zrychleně dýchá, je unavené, později se dusí, má poruchy srdečního rytmu, někdy křeče a může dojít až k úmrtí.

Pecky švestek, broskví, třešní, hrušek a meruněk obsahují kyanid. Pár pecek nebo jadérek psovi problémy způsobit nemusí, avšak po každém požití dochází k hromadění kyanidu v těle. Kousání jadérek a pecek způsobuje uvolňování kyanidu. Jablka nepodávejte s jadérky. Meloun podávejte bez slupek. Broskve mohou způsobit zácpu.

Přezrálé nebo naopak nezralé ovoce

Některé druhy zralého ovoce jako jsou hrušky, meruňky, broskve, třešně a další, mají veliký obsah jednoduchých cukrů, které v trávicím traktu zvířete kvasí. To může vést k nadýmání a průjmu. Nadměrná konzumace může způsobit dehydrataci a dlouhodobou nerovnováhu ve střevní mikroflóře. Zažívací problémy mohou ale nastat i po požití nezralého ovoce, a to kvůli množství obsažených kyselin, které silně dráždí žaludek. Svému psovi nedávejte ani nahnilé ovoce. Může obsahovat plísňový jed patulin, který při dlouhodobé konzumaci ovlivňuje množství a funkci enzymů v těle, což může vést k poklesu imunity.

Brambory a nedozrálá rajčata

Brambory obsahují alkaloidy, z nichž je důležitý solanin. Brambory ukrývají jedovaté látky 2 mm pod slupkou a toxiny se ani vařením nezničí. Vylouhují se do vody, kterou po uvaření vylíváme. Povařené brambory tedy nemusíme považovat za toxické, ale dávat je psům se přesto nedoporučuje. Zvířata brambory špatně tráví a mohou se objevit střevní obtíže. Nejde však o smrtelně nebezpečnou potravinu. V nedozrálých rajčatech je tomatin, který způsobuje otravu, dýchací potíže, zvracení, průjem, zácpu či křeče. Když rajčata dozrávají, množství tomatinu se v nich snižuje. Proto zralá rajčata jsou pro psa méně nebezpečná.

Ořechy, jádra, mandle, muškátový oříšek a makadamové oříšky

Muškátový oříšek může způsobit třes, křeče a smrt. Makadamové oříšky mohou být příčinou slabosti, třesu a ochrnutí. Příznaky jsou obvykle jen dočasné. Pokud pes sní skořápky vlašských ořechů, může dostat průjem a žaludeční nevolnost. Pravou příčinou je toxická plíseň, která napadá ořechy při zvlhnutí. Ve většině případů, kdy pes zkonzumoval mandle, ořechy či jádra, a byly zaznamenány problémy, došlo k alergické reakci. Požití většího množství ořechů má negativní vliv na nervový, trávicí a svalový systém vašeho domácího mazlíčka. Otrava ořechy se projevuje zvracením, poruchami koordinace, třesy a vysokou teplotou. Většinou nejde o smrtelnou otravu, ale větší problémy nastanou u nemocných zvířat nebo u psů, kteří mají skrytou vadu srdce. 

3) Ochucovadla

Lidské jídlo často obsahuje přepálené tuky, sůl a koření. Nevhodné pro psy jsou všechny kořeněné a solené potraviny či hořčičná semínka. Tyto mohou způsobit trávicí potíže, onemocnění jater a ledvin, ale také záněty análních váčků nebo zhoršení kvality srsti. Vše z toho pejskovi škodí. Kuchyňská sůl je ve vysokých dávkách toxická a vede k rozvracení iontové rovnováhy v organismu, dochází k otokům, a později i k nervovým příznakům, výjimečně ke smrti zvířete. 2 % soli už mohou způsobit problém. Se svým domácím mazlíčkem se nedělte ani o slané potraviny, jako jsou např. chipsy nebo různé krekry a tyčinky. Pozor ale dejte i na dovolené u moře. Sůl je totiž pro psy také toxická. Příznaky otravy jsou žíznivost, zapadlé oči, nekoordinovaná chůze, křeče.

4) Náhradní sladidla a potraviny obsahující xylitol (umělý cukr)

Bonbóny, koláčky, cukrovinky, žvýkačky, čokoládové tyčinky, zubní pasta, pečivo a mnoho dalších potravin obsahuje xylitol. Xylitol je přirozený cukerný alkohol, který se vyskytuje i v ovoci a zelenině. Pro psy je ale tahle látka vysoce toxická. Způsobuje u nich rychlý pokles krevního cukru. Po požití se příznaky objeví do třiceti minut, patří mezi ně slabost, letargie, problémy s koordinací, křeče, někdy i zvracení. Během čtvrt hodiny pak může pes upadnout do kómatu. V závislosti na množství požité látky může následně během několika málo dní dojít k selhání jater.

5) Těsto a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku

Než je kynuté těsto upečené, kyne neboli nabývá na objemu. Stejný proces se s ním bude dít i v psím žaludku a může zapříčinit silné bolesti. Kvasinky fermentují těsto, tudíž může dojít i k otravě alkoholem. Vždy záleží na množství, které pes sežral. Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku nejsou vhodné, protože psovi způsobují plynatost či zánět slinivky.

6) Syrové vaječné bílky a syrová játra

Syrový bílek obsahuje avidin, tedy látku, která brání využití biotinu (vitamin H). Problém se však projeví až při konzumaci většího množství syrových vajec. Syrový bílek je pro psa poměrně špatně stravitelný, proto je vhodnější ho povařit. Žloutek je možné psům podávat syrový i vařený. Syrová játra mohou psovi způsobit toxicitu vitaminem A.

7) Houby a luštěniny

Houby mohou vyvolat bolest břicha, slinění, poškození jater nebo ledvin, zvracení, průjem, křeče, bezvědomí či dokonce až smrt. Luštěniny jsou velmi obtížně stravitelné, a také způsobují nadýmání. Pokud jimi chceme psa krmit, tak pouze v omezeném množství a vždy mechanicky rozrušené – nejlépe rozmixované či rozmačkané, jinak by je psi nestrávili vůbec.

8) Kočičí krmivo

I když pejskům chutnají kočičí konzervy a kapsičky, můžete jim jimi uškodit. V kočičí potravě je totiž vyšší podíl proteinů než v psí, což může vést k trvalým zažívacím problémům.

9) Co pejsek nesmí pít?

Alkohol

K tomu, aby došlo k otravě alkoholem u pejska, stačí jen trocha piva nebo vína. Právě pivo psům chutná, je pro ně ale nejnebezpečnější. Veškerý alkohol je pro zvířata vysoce toxický! Alkohol může způsobit zvracení, průjem, problémy s koordinací, s dýcháním, selhání jater a ledvin, kóma a dokonce i smrt. A čím menší je váš pes, tím horší to může být.

Káva, čaj a další potraviny s obsahem kofeinu

Kofein může mít pro psy fatální následky. Dávejte proto pozor na čaj a kávu. Pro psy je nebezpečná dávka 100 - 200 mg na jeden kilogram. Nebezpečný je nejen samotný nápoj, ale třeba i kávová zrna či lógr. Držte svého psa také daleko od kakaa, čokolády, kolových a energetických nápojů. Kofein je také obsažen v některých lécích proti bolesti nebo na chřipku. Otrava kofeinem nastupuje za 1 - 2 hodiny po požití. Pokud tedy máte podezření, že váš pes pozřel větší množství čehokoli s obsahem kofeinu, dopravte ho co nejdříve k veterináři. Dále čtěte: Víte, jak moc se váš pes potřebuje hýbat, a kdy už naopak nemůže? Naučte se rozpoznat jeho potřeby.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47